Παρασκήνιο ΕΛΚ για αφαίρεση «Νίκου Αναστασιάδη» από το ψήφισμα για Pandora Papers

Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από το προσχέδιο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο οποίο μέχρι πριν λίγο αναφερόταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμπλέκεται στα Pandora Papers.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με πληροφορίες μετά από  διαβουλεύσεις του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος με τις υπόλοιπές πολιτικές ομάδες, τα ονόματα του Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Τσεχίας όπως και των άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που εμπλέκονται στα Pandora Papers τελικά αφαιρέθηκαν από το τελικό προσχέδιο.

Ωστόσο οι τέσσερις πολιτικές ομάδες που τάσσονται υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων των ηγετών, Σοσιαλιστές-Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Renew και Αριστερά αναμένεται να καταθέσουν αύριο τροπολογία επιμένοντας στην ονομαστική αναφορά τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις αυτές πολιτικές ομάδες θα καταθέσουν και δεύτερη τροπολογία ζητώντας στο τελικό σχέδιο να συμπεριληφθεί μια σειρά από χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος, οι οποίες επικρίθηκαν παλαιότερα από την Κομισιόν για το φορολογικό τους καθεστώς λόγω του ότι διευκολύνει τη φοροδιαφυγή.

Να υπενθυμίσουμε πως το βράδυ της Τρίτης (19/10) ο dialogos.com.cy σας είχε ενημερώσει πως η εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη στα Pandora Papers αναγραφόταν στο προσχέδιο του ψηφίσματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 12 του προσχεδίου γίνεται αναφορά σε 2 εν ενεργεία μέλη του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στον Προεδρο Αναστασιαδη και στο Τσέχο Πρωθυπουργό όπως και σε άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στα pandora papers.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη παράγραφο αποδοκιμάζεται η εμπλοκή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο καλεί τη Γενική Εισαγγελία να διεξάγει έρευνα.

Αποστολή στο Στρασβούργο: Άντρια Ζαμανή

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.