Παρασκήνιο ενόψει ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για 2021 – Ο ΔΗΣΥ στρέφεται σε ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και στους «τρεις»

Ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να «ψήσει» ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Συνεργασία Δημοκρατικών

Η κυβέρνηση πραγματοποιεί έντονο παρασκήνιο ενόψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, ενώ ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να «ψήσει» τα κόμματα ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Συνεργασία Δημοκρατικών ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, οπόταν και θα τεθεί προς έγκριση ο προϋπολογισμός, καθώς και οι τροπολογίες των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι πέρσι ο κρατικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 29 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ) και 23 εναντίον (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Οικολόγοι, Ανεξάρτητοι και ΕΛΑΜ). Ωστόσο, τα δεδομένα φέτος είναι διαφορετικά, αφού το ΔΗΚΟ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται να δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντίγραφα των φακέλων πολιτογραφήσεων. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ έχουν αναπροσαρμόσει τον επικοινωνιακό τους σχεδιασμό, αφού από τη μια πλευρά επιχειρούν να εκθέσουν το ΔΗΚΟ και από την άλλη επιχειρούν να εκβιάσουν μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει ήδη 21 τροπολογίες επί του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τα κόμματα ετοιμάζουν σωρεία τροπολογιών.

[yarpp]

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ψήφιση του προϋπολογισμού από τον ΔΗΣΥ (18 βουλευτές) και την Αλληλεγγύη (2). Αντίθετα προς καταψήφιση του προϋπολογισμού γέρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ (16 βουλευτές), ΔΗΚΟ (7), Οικολόγοι (2), Συμμαχία (1) και Ανεξάρτητοι (1), ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξουν η ΕΔΕΚ (3), η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3 βουλευτές που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ) και ΕΛΑΜ (2).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η απόφαση του κόμματος θα ληφθεί μετά από συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή. Αναμένεται ωστόσο ότι το ΑΚΕΛ θα τηρήσει την ίδια στάση όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αφού δεν υπήρξε κάποια αλλαγή από την κυβέρνηση όσον αφορά τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού και ιδιαίτερα στα ζητήματα για τα οποία ασκείται κριτική από το ΑΚΕΛ.

Επίσης, τη Δευτέρα θα συνέλθει η Γραμματεία της Συμμαχίας για το θέμα του προϋπολογισμού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρός της, Γιώργος Λιλλήκας και ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ακόμη ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι το κόμμα μέχρι αυτή τη στιγμή τείνει προς καταψήφιση, ενώ έχει ήδη διαμορφώσει 40 τροπολογίες επί του προϋπολογισμού.

Επιπρόσθετα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα αποφασίσει στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ ο Άγγελος Βότσης εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφερε ότι ακόμα δεν υπάρχει τελικά κατάληξη για το θέμα και ότι συζητείται. Ακόμη, ο Γεάδης Γεάδη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης του προϋπολογισμού από το ΕΛΑΜ, δηλώνοντας ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι τροπολογίες και οι εισηγήσεις που θα εγκριθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy