Παρασκήνιο για ανταλλαγή κερδοφόρων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ με ΜΕΔ τραπεζών

Προς πώληση δάνεια 1,1 δισ. ευρώ, τα περισσότερα αφορούν νοικοκυριάΠαρασκήνιο για ανταλλαγή κερδοφόρων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ (πρώην Συνεργατικής) ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το σενάριο της ανταλλαγής άρχισε να εξετάζεται σοβαρά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, ώστε να καλυφθεί η αναμενόμενη αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα το παρασκήνιο φαίνεται ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο, αφού η ΚΕΔΙΠΕΣ ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να προχωρήσει στο «διορισμό συμβούλου για την προεργασία όπως και την πιθανή διαδικασία», η οποία θα ακολουθηθεί για την πώληση δανείων ονομαστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, εκκινώντας ουσιαστικά τη διαδικασία για ανταλλαγή δανείων με τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο το οποίο έθεσε προς πώληση η ΚΕΔΙΠΕΣ αφορά εξυπηρετούμενα και ενήμερα δάνεια, δηλαδή δάνεια τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης και δεν παρουσίασαν στη συνέχεια οποιαδήποτε υποτροπή.

Επισημαίνεται επίσης ότι το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ περιλαμβάνει δάνεια συνολικού ύψους 6,91 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,65 δισ. ευρώ αφορούν ιδιώτες, 1,012 δισ. ευρώ επιχειρήσεις και 241 εκατ. ευρώ Δήμους και κυβερνητικούς οργανισμούς. Δηλαδή ποσοστό 81.9% των δανείων αφορούν ιδιώτες και πολλά απ‘ αυτά είναι στεγαστικά. Σημειώνεται επίσης ότι από τα πιο πάνω δάνεια τα 534 εκατ. ευρώ είναι στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων, ενώ τα υπόλοιπα 6,37 δισ. ευρώ είναι στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων.

Αποζημιώσεις στην Ελληνική και για την κρίση κορονοϊού

Εν τω μεταξύ η ΚΕΔΙΠΕΣ επιβεβαίωσε χθες ότι θα πληρώσει αποζημιώσεις στην Ελληνική Τράπεζα και για την κρίση του κορονοϊού, λόγω του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων (Asset Protection Scheme), το οποίο συνομολογήθηκε κατά τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ελληνική έχει υποβάλει ήδη τρία αιτήματα για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 διεκδικώντας συνολικά 73 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται μάλιστα ότι θα υπάρξουν απαιτήσεις στα πλαίσια του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, από τα κόμματα ΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ–ΕΛΑΜ. Σημειώνεται ακόμη ότι το Υπουργείο Οικονομικών πριν την ψήφιση των εγγυήσεων επικαλέστηκε μελέτη εξειδικευμένου οίκου, με βάση την οποία οι εγγυήσεις ενδέχεται να επιφέρουν υποχρεώσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε βάθος 12 ετών, εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Ωστόσο οι ενδείξεις από το πρώτο έτος επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι το ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση, «η διαβούλευση των πιο πάνω απαιτήσεων είναι σε εξέλιξη». Σημειώνεται επίσης ότι «η ΚΕΔΙΠΕΣ λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις διατηρώντας τα ανάλογα ταμειακά αποθέματα, ώστε με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων να γίνει εξόφληση των υποχρεώσεων». Αναφέρεται ακόμη ότι «η Ελληνική Τράπεζα έχει καταβάλει προς την Κυπριακή Δημοκρατία τέλος ύψους 15 εκατ. ευρώ για τις εγγυήσεις που παραχωρούνται».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου