Παραστάσεις Γκουτέρες προς Τουρκία για τα Βαρώσια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε παραστάσεις προς την Τουρκία θα προβεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να τερματιστούν οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και οι έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε χθες βράδυ τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο ΓΓ επανέλαβε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη βούλησή του για ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευαρέσκεια για την πρόθεση του κ. Γκουτέρες για επανέναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας για διάλογο στο Κυπριακό από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

Επίσης, ο Πρόεδρος εξέφρασε ετοιμότητα στην επανέναρξη απευθείας συνομιλιών στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου του 2019.

Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, μέσα από τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Κομισιόν είχε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα τον ενημέρωσε ότι διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων τουρκικών ενεργειών, τότε η ΕΕ θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.