Παράταση αγωνίας μέχρι την Παρασκευή για αμπελουργούς – Καλούνται να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής

Καλούνται να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής ή αδιάθετων σταφυλιών μέχρι την Πέμπτη

 

Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη χθεσινή σύσκεψη για τα σταφύλια που μένουν ατρύγητα στα αμπέλια λόγω αδυναμίας των οινοποιείων να τα παραλάβουν. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και βουλευτές. Από την ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί δεν προέκυψαν σαφή στοιχεία για τις ποσότητες που μένουν αδιάθετες από τους αμπελουργούς. Από την πλευρά τού Υπουργείου Γεωργίας εκφράστηκε η ετοιμότητα να εξαγγελθεί και πρόσθετο σχέδιο επιδότησης ώστε να καλυφθούν όλοι οι αμπελουργοί οι οποίοι κλήθηκαν μέχρι την Πέμπτη να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής ή αδιάθετων ποσοτήτων. Αν διαπιστωθεί ότι οι ποσότητες που μένουν αδιάθετες δεν μπορούν να παραληφθούν από οινοποιεία τότε θα εξαγγελθεί πρόσθετο σχέδιο για απευθείας επιδότηση των αμπελουργών.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στοιχεία για δύο μεγάλα οινοποιεία, τα οποία βάσει το σχεδίου που ανακοινώθηκε παρέλαβαν σημαντικές ποσότητες τις τελευταίες μέρες. Από το μέτρο αυτό ωστόσο δεν μπορούσε να επωφεληθεί η μεγαλύτερη οινοβιομηχανία το ΣΟΔΑΠ, καθώς είχε παραλάβει πριν την εξαγγελία του σχεδίου πρόσθετες ποσότητες περίπου 1500 τόνων. Περιορισμένες  ποσότητες παρέλαβαν και ορισμένα μικρά οινοποιεία στην Πάφο.

Το Τμήμα Γεωργίας ανακοίνωσε ότι, με βάση και δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβάλλεται η υποχρεωτική δήλωση συγκομιδής για όσους αμπελουργούς κατέχουν αμπελώνες με την ποικιλία «Ξυνιστέρι». Οι κάτοχοι αμπελώνων με την ποικιλία «Ξυνιστέρι», οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάθεσης του συνολικού ή του μεγαλύτερου μέρους της συγκομιδής, θα πρέπει να συμπληρώσουν το Έντυπο 1 (Συγκομιδή Αδιάθετου Σταφυλιού) και να το υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022. Επίσης, μέχρι την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, όλοι οι αμπελουργοί που κατέχουν αμπελώνες με την ποικιλία «Ξυνιστέρι», είτε όφειλαν να συμπληρώσουν το έντυπο 1 είτε όχι, υποχρεώνονται να προβούν στην οριστική δήλωση συγκομιδής, συμπληρώνοντας το Έντυπο 2. Τα προαναφερόμενα έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας (http://www.moa.gov.cy/da) και θα πρέπει να συμπληρωθούν και αποσταλούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων με τηλεομοιότυπο (φαξ) στον αριθμό 25306532 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση [email protected] ή διά χειρός στον Κλάδο Αμπελουργίας και Οινολογίας στη διεύθυνση: Φραγκλίνου Ρούσβελτ, Αρ. 197, 3045 Λεμεσός ή στα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

 

Απευθείας αποζημίωση ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και βουλευτές ζήτησαν απευθείας αποζημίωση των αμπελουργών ώστε τα σταφύλια να κοπούν και να μείνουν στους αμπελώνες ή να οδηγηθούν σε χωματερή.  Το πρόβλημα πλέον είναι ότι τα σταφύλια υπερωρίμασαν και δεν μπορούν να παραληφθούν.

 

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.