Παράταση έδωσαν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ζητούν επιπλέον εγγυήσεις από την κυβέρνηση για τη βιωσιμότητά τους

 

Στα «πόδια» των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων βρίσκεται η μπάλα σε σχέση με τη συμφωνία ένταξής τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Χθες, σε μια πολύωρη συνέλευση και σε καλό κλίμα, τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) ενημερώθηκαν εκτενώς για το Μνημόνιο Συναντίληψης που κατέθεσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ έτυχαν και ενημέρωσης από πλευράς στελεχών του Οργανισμού. Μετά το Μνημόνιο, που καθορίζει το γενικό πλαίσιο, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τις διαβουλεύσεις ξεχωριστά με κάθε νοσηλευτήριο.

Το όλο θέμα θα τεθεί εκ νέου κάτω από το μικροσκόπιο του ΠΑΣΙΝ σε 15 ημέρες. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, το Μνημόνιο και όσα περιλαμβάνει σε σχέση με την εξαγωγή οικονομικών δεδομένων βρίσκεται στις οικονομικές ομάδες των νοσηλευτηρίων, οι όποιες, σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις, θα λάβουν και την απόφαση εάν θα προχωρήσουν ή όχι σε κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις. Πάντως, κατά τη χθεσινή συνέλευση εκφράστηκαν κυρίως φόβοι για τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων, ενώ αποφάσισαν όπως ζητήσουν συνάντηση με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας, ώστε να λάβουν διαβεβαιώσεις για τις εγγυήσεις που επιθυμούν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, Σάββας Καδής, επανέλαβε ότι το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα αποφασίζει μόνο του για το αν θα ενταχθεί ή όχι στο ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα, από πλευράς ΟΑΥ είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια ξεχωριστά. Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μας δήλωσε πως θα ενημερωθεί και το Υπουργείο Υγείας για κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν. Το μνημόνιο συναντίληψης καταγράφει τις βασικές παραμέτρους για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Για τις επιμέρους πρόνοιες και για τον ακριβή καθορισμό της αμοιβής των νοσηλευτηρίων θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια ξεχωριστά. To μνημόνιο αφορά στη δημιουργία μεταβατικής ρύθμισης για ομαλή προσαρμογή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Οι ενδονοσοκομειακές πράξεις θα αμείβονται με βάση το σύστημα DRG, ενώ ανά νοσηλευτήριο θα ισχύει σταθερή τιμή μονάδας για προκαθορισμένο όγκο εργασίας.

Ο προκαθορισμένος όγκος εργασίας καθορίζεται ως ο όγκος εργασίας για το 2018, αυξημένος κατά 10%. Σε ό,τι αφορά την υποβολή απαιτήσεων, το νοσηλευτήριο υποβάλλει απαιτήσεις εντός του ΓεΣΥ για όσες ενδονοσοκομειακές πράξεις εκτελούνται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ. Η σύμβαση για παροχή των υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας γίνεται μεταξύ του ΟΑΥ και του νοσηλευτηρίου. Η αμοιβή του ιατρού θα καταχωρίζεται στο σύστημα από το νοσηλευτήριο στη βάση ενδεικτικού καταλόγου που θα δοθεί από τον ΟΑΥ με βάση τιμές που ίσχυαν το 2018, μειωμένες κατά 15%. Σε περίπτωση που κάποιος ιατρός δεν παρέχει υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ, αλλά το νοσηλευτήριο όπου στεγάζεται έχει συμβληθεί με το ΓεΣΥ, απλά οι υπηρεσίες του θα θεωρούνται εκτός ΓεΣΥ και δεν θα αποζημιώνονται.

Το νοσηλευτήριο θα έχει το δικαίωμα, όταν κρίνει αναγκαίο, να εφαρμόζει χρεώσεις σε υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ, όπως είναι η κοσμητική ή πλαστική χειρουργική -εκτός από επεμβάσεις που επιβάλλονται για την αποκατάσταση συνεπειών ατυχήματος ή για τη βελτίωση/αποκατάσταση της λειτουργίας ελαττωματικού μέρους του σώματος ή σε περιπτώσεις θεραπείας σοβαρών εγκαυμάτων- σε υπηρεσίες οι οποίες θα κριθούν από τον ΟΑΥ μετά από γνωμάτευση ιατροσυμβουλίου ως υπηρεσίες περιορισμένης ή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και σε υπηρεσίες πολυτέλειας και υποδομών, όπως για παράδειγμα η παροχή μονόκλινου δωματίου.

Eλένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy