Δεν μεταβαίνει σε αυτή τη φάση στην Άγκυρα η Τζειν Χωλ Λουτ, αλλά θα περιοριστεί στις επαφές της με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Στις 12 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Νέα Υόρκη, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ η αποστολή της κυρίας Λουτ φαίνεται να παίρνει παράταση μέχρι τον Μάρτιο με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου.

Μετά την αποστολή αυτή της κυρίας Λουτ στην Κύπρο θα ετοιμάσει έκθεση προς τον γενικό γραμματέα με την οποία θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών της.

Στη συνέχεια ο κύριος Γκουτέρες αναμένεται να συμπεριλάβει στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥΚΥΠ σχετική αναφορά για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρχει μια παρότρυνση για να συνεχίσει η κυρία ΛΟΥΤ τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ με δεδομένο ότι είναι δύσκολο οι δυο πλευρές να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, ίσως στο τέλος να συμφωνηθεί όπως οι πλευρές προχωρήσουν στην έκδοση κοινής δήλωσης.