Παράταση του Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού μέχρι τον Νοέμβρη με… διάλειμμα

Τουρισμού μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αλλά με υποσημείωση, ανακοίνωσε χθες το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η υποσημείωση είναι ότι το σχέδιο δεν θα ισχύσει κατά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου που κορυφώνεται η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την άρση της απαγόρευσης διαμονής Κυπρίων και μονίμως διαμενόντων σε ξενοδοχεία ανάβοντας το πράσινο φως με την απαραίτητη προϋπόθεση της κατοχής Safepass, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί. Το Υφυπουργείο σημείωσε ότι η παράταση του Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού είναι η τρίτη που αποφασίζεται, αφού το σχέδιο κρίθηκε ως ιδιαίτερα επωφελές για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας.

Με βάση την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο σχέδιο μπορούν να συμμετάσχουν Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα) που δύνανται να προσφέρουν για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, μέγιστη τιμή 60 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) για δίκλινο δωμάτιο, με πρόγευμα, ανά ημέρα, με ελάχιστη παραμονή τα δύο βράδια. Η απόφαση προβλέπει επίσης την κάλυψη του 35% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πιο πάνω σχέδιο μπορούν να υποβάλουν σχετική δήλωση συμμετοχής στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι για την περίοδο 10/5/21 – 31/5/21 ισχύουν οι δηλώσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν από τα τουριστικά καταλύματα κατά την προηγούμενη πρόσκληση. Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο, καθώς επίσης και δήλωση συμμετοχής, μπορούν να εξασφαλιστούν από την εταιρική ιστοσελίδα του Υφυπουργείου www.tourism.gov.cy (στήλη ανακοινώσεις).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται τέλος ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης συμμετοχής στο σχέδιο για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, είναι η Παρασκευή 21 Μαΐου στις 13.00. Σε ό,τι αφορά στο Safepass για διαμονή σε ξενοδοχεία, η ευθύνη ανήκει στον κάθε πολίτη για τήρηση των κανονισμών και οι έλεγχοι δεν θα διενεργούνται από τα ξενοδοχεία, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης. Όπως ανέφερε, αυτοί που θα επιλέξουν να επισκεφτούν τα ξενοδοχεία πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε rapid test, είτε το αποδεικτικό του εμβολιασμού τους.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς τις κρατήσεις του Μάη, ειδικά από την αγγλική αγορά, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η κατάταξη της Κύπρου στην «πορτοκαλί» κατηγορία, υπήρξαν ακυρώσεις και παρουσιάζεται μείωση ενδιαφέροντος, κάτι που συνδέεται άμεσα με την κατηγοριοποίηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως είπε, εάν η Κύπρος αλλάξει κατηγορία προς το τέλος Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι κρατήσεις στις αρχές Ιουνίου. Στο τέλος της ημέρας η λύση είναι ο εμβολιασμός, κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.