Η παράταση του στάτους κβο δεν είναι επιλογή

Του
Ηλία Δημητρίου*

 

Η παράταση του στάτους κβο στην Κύπρο σίγουρα βολεύει όσους θέλουν να στήνουν καριέρες «εθνικόφρονων αγώνων». Τέτοιο είναι το παράδειγµα του Ταγίπ Ερντογάν, που µεταξύ άλλων αξιοποιεί προεκλογικά και το Κυπριακό, ανάµεσα στους άλλους «εθνικούς στόχους», για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εικοσαετούς του θητείας.

Τέτοια είναι και η ανάγκη κάθε ευκαιριακής ελληνόφωνης φωνής που επωφελείται από τις κορωνίδες Ερντογάν και Τατάρ περί δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας, για να υποστηρίξει πως το Κυπριακό δεν επιλύνεται µε τέτοια Τουρκία και τ/κ πλευρά. Όραµα για το µέλλον όµως δεν υπήρχε στην ατζέντα, την ώρα που πραγµατικά υπήρχαν προϋποθέσεις για µια οµοσπονδιακή επίλυση του Κυπριακού.

Η κατάσταση στο Κυπριακό ποτέ δεν ήταν στατική. Η παράταση του χρόνου µε µαθηµατική ακρίβεια οδηγεί στην αλλοίωση των τετελεσµένων. Τετελεσµένων όπως τα βλέπουµε από το Βαρώσι µέχρι την Καρπασία. Τετελεσµένων επί του εδάφους αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Η πάροδος του χρόνου όµως είναι αυτή που αποµακρύνει και τις νέες γενιές ελληνόφωνων και τουρκόφωνων Κυπρίων από τη συνείδηση ότι η πατρίδα τους είναι ενιαίος γεωγραφικός χώρος. Η συνήθεια τού να ασχολούµαστε µόνο µε όσα αφορούν τα καθηµερινά πράγµατα της «δικής µας πλευράς», δίνοντας στο συρµατόπλεγµα περιθώριο να ριζώσει ακόµα παραπάνω.

Μια συνήθεια που µας κάνει να ξεχνούµε τον άλλο ή καλύτερα ο άλλος γίνεται µια εικόνα στον µακρινό ορίζοντα. Αλλά και όταν βρεθόµαστε µε αυτόν τον «άλλο» αρνούµαστε να βλέπουµε τα θέµατα και από τα δικά του µάτια. Να µπαίνουµε στη θέση του άλλου.

Η ενσυναίσθηση και διάθεση συνύπαρξης αποτελούν βασικά συστατικά για µια βιώσιµη συνύπαρξη στοιχείων που καλούνται να µοιραστούν µια κοινή πατρίδα και κατ’ επέκταση τα ινία ενός κοινού οµοσπονδιακού κράτους. Γι’ αυτό είναι κρίσιµο να επενδύσουµε στις κρίσιµες γενιές όσο αφορά το Κυπριακό, στους ΝΕΟΥΣ. Να δηµιουργήσουµε πλαίσια διαλόγου και συζητήσεων. Πλαίσια συνύπαρξης κόντρα στα παρωχηµένα στερεότυπα. Για συνύπαρξη στα σχολεία, στις κοινές ασχολίες, σε κοινά προγράµµατα, σε κοινούς αγώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόµενη Τρίτη στο Σπίτι της Συνεργασίας ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντάται µε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους. Για να δείξει πως το µέλλον του δρόµου βρίσκεται στις νέες γενιές. Για να συζητήσει για το πώς η δική τους η γενιά πρέπει να οικοδοµήσει τον τόπο σε θεµέλια διαφορετικά από αυτά των προηγούµενων. Σε συνθήκες που οι άνθρωποι επενδύουν στα κοινά τους συµφέροντα και όχι σε όσα τους χωρίζουν.

Στο πρόγραµµα του υποψήφιου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη -πέραν από θέσεις για την ουσία του Κυπριακού- υπάρχουν και συγκεκριµένες προτάσεις για το κοµµάτι της επαναπροσέγγισης. Τόσο όσον αφορά τα καθηµερινά ζητήµατα όσο και για το µέλλον. Για τα ζητήµατα που αφορούν τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία προτείνει τη δηµιουργία Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων που να εγκύπτει εξειδικευµένα στα διάφορα ζητήµατα που τους αφορούν τερµατίζοντας διακρίσεις στον τρόπο αντιµετώπισής τους από το κράτος.

Για την καλλιέργεια ειρηνικής συνύπαρξης προτείνονται δικοινοτικά εκπαιδευτικά προγράµµατα, επαφές και δράσεις που να προωθούνται από το κράτος. Για τα ευρύτερα καθηµερινά ζητήµατα τονίζεται η ανάγκη για επαναδραστηριοποίηση των ∆ικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών για το Κυπριακό µε την απαραίτητη πολιτική στήριξη στο έργο τους από το κράτος.

Πολλοί ξεχνάνε τον δικοινοτικό διάλογο σε περιόδους εκλογικών διαδικασιών. Εµείς όχι. Ούτε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο διακοινοτικός διάλογος είναι ταυτότητα τού είναι µας. Είναι ο δρόµος για ένα βιώσιµο και ειρηνικό µέλλον. Ελάτε να συζητήσουµε…

* Υπεύθυνος Γρ. Επαναπροσέγγισης, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.