Παράταση στην αγωνία των αμπελουργών – ‘Έδωσαν διορία μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση

Η διαβεβαίωση του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ότι σήμερα θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για την παραλαβή των σταφυλιών, ανάγκασε τις αγροτικές οργανώσεις χθες να αναστείλουν τους σχεδιασμούς για την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων.

Από νωρίς χθες το πρωί είχε ξεκινήσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των αμπελουργών και των αγροτικών οργανώσεων για τις κινητοποιήσεις που θα ξεκινούσαν. Η αρχή θα γινόταν με διαμαρτυρία έξω από το Επαρχιακό Γραφείο Γεωργίας και στη συνέχεια θα προχωρούσαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ωστόσο το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός επικοινώνησε με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων και βουλευτές της Πάφου, τους οποίους ενημέρωσε ότι διαμορφώθηκε πρόταση για λύση του προβλήματος και ότι θα την κατέθετε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την επιδότηση των οινοποιείων για να παραλάβουν επιπρόσθετη ποσότητα 1 εκ. κιλών. Αυτό θα γίνει με απόσυρση αποθεμάτων, τα οποία θα πάνε για βιοκαύσιμα. Το κόστος αυτής της λύσης εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο. Στο τραπέζι, βέβαια, βρίσκεται και η πρόταση να επιδοτηθούν απευθείας οι αμπελουργοί και να μην τρυγήσουν.

Η απόφαση για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων στηρίζεται από όλες τις αγροτικές οργανώσεις, ΠΕΚ – ΕΚΑ – Παναγροτικό – Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικό. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις αυτές σημειώνουν ότι αναστέλλουν για 24 ώρες τις κινητοποιήσεις ως ένδειξη καλής θέλησης ενόψει και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», το πρόβλημα για μη παραλαβή σταφυλιών δεν αφορά μόνον το ξυνιστέρι, αλλά και ορισμένες ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα αμπελοχώρια της Παναγιάς και του Κάθηκα. Οι αμπελουργοί αυτών των περιοχών έχουν διαμηνύσει ήδη προς τις αγροτικές οργανώσεις να συμπεριληφθούν και αυτοί στο σχεδιασμό, διότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα επανέλθει πιεστικά και πάλι σε λίγες μέρες. Πολλοί αμπελουργοί χαρακτηρίζουν καθυστερημένη την αντίδραση της κυβέρνησης, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, έχει κόστος για τους ίδιους. Τα σταφύλια, όπως αναφέρουν, της ποικιλίας ξυνιστέρι θα έπρεπε να τρυγηθούν πριν από 1 εβδομάδα και κάθε μέρα που περνάει επηρεάζει την ποιότητά τους. Μέχρι και χθες πολλοί αμπελουργοί απευθύνονταν στον ΣΟΔΑΠ με πιεστικό τρόπο για να παραλάβει τα σταφύλια τους, κάτι όμως που δεν μπορούσε να γίνει. Ήδη, σύμφωνα με το μέλος του Συμβουλίου του ΣΟΔΑΠ, ο οργανισμός μέχρι τώρα παρέλαβε περισσότερα από 4 εκ. κιλά σταφύλια, παρότι αρχικά είχε σχεδιάσει να παραλάβει για τις ανάγκες του μόνον 2,5 εκ.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy