Παράταση στις προσφορές για το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα

Σε παραχώρηση παράτασης στην υποβολή προσφορών για αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα προσανατολίζεται ο Δήμος Λάρνακας.  Η παράταση έχει ζητηθεί από τους οίκους που επέδειξαν ενδιαφέρον και κατά πάσα πιθανότητα θα παραχωρηθεί με δεδομένη και την έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει.  Με βάση την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 για υποβολή των σχεδίων.

O αρχιτεκτονικός διαγωνισμός τρέχει από τις 9 Ιανουαρίου 2020 και αφορά ετοιμασία σχεδίων για μετατροπή του ευρύτερου χώρου όπου βρίσκονται οι κατοικίες του επάρχου και του αστυνομικού διευθυντή στην περιοχή Δροσιάς σε Δημοτικό Πάρκο με την ονομασία “Σαλίνα”.  Το σχέδιο εντάσσεται στον νέο κύκλο ωρίμανσης έργων για άντληση κονδυλίων από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου.


Ο Δήμος Λάρνακας ζητά από αρχιτέκτονες την ετοιμασία μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας
  • Υποδομές υγιούς ανάπτυξης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος
  • Βελτίωση και προβολή του χώρου με εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, με  κατάλληλη τοπιοτέχνηση και με την ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με το χώρο
  • Διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑΜΕΑ και συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και  με το χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας
  • Δημιουργία οργανωμένου πάρκου για αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος
  • Λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου
  • Συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και με το χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να γίνει μια ανάπλαση ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης, χαρακτήρας και  ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Οικια Επαρχου

Τα ποσά που θα δοθούν στις Μελέτες που θα επιλεγούν έχουν ως ακολούθως:

1ο Βραβείο €12.000


2ο Βραβείο €9.000

3ο Βραβείο €6.000

Έπαινοι (τρεις) €2.000 έκαστος

Η συνολική αμοιβή της Ομάδας των Μελετητών που θα συμβληθούν με την Αναθέτουσα Αρχή, θα είναι ίση με το 5% επί της αξίας του έργου πλέον ο ΦΠΑ. Η αξία του έργου εκτιμάται στο ποσό των €900.000 + ΦΠΑ.


Το έργο αυτό δύναται να προταθεί για απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2021 – 2027».

 

Σχεδιάζεται το Παττίχειο Πάρκο

Παττιχειο Παρκο

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το Παττίχειο Πάρκο το οποίο φαίνεται θα είναι το πρώτο που θα ωριμάσει για να παρουσιαστεί για χρηματοδότηση μέσα από τον νέο κύκλο των ευρωπαϊκών ταμείων.  Η προσφορά για τη μελέτη σχεδιασμού έχει ήδη κατακυρωθεί και η εργασία προχωρεί.

Το έργο αφορά την ανάπλαση της περιοχής του Παττίχειου Πάρκου.  Στοχεύει συγκεκριμένα στην επιδιόρθωση της υφιστάμενης υποδομής και συγκεκριμένα των πεζοδρομίων και των εισόδων, αλλαγή των φωτιστικών της περιοχής με νέας τεχνολογίας αντιβανδαλιστικού τύπου, αλλαγή ή και ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού και κατασκευή χώρων υγιεινής, αναψυκτηρίου και χώρου εκδηλώσεων.


Προβλέπεται ανακατασκευή ή κατασκευή νέων παρατηρητηρίων πουλιών και χαρακτηριστικών μνημείων της περιοχής και δημιουργία άλλων σημείων ενδιαφέροντος όπως κατασκευή σιντριβανιών, τοποθέτηση αγαλμάτων και άλλων γλυπτών όπως και ενίσχυση του πρασίνου. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία παιδότοπου και ζώνη ενεργούς ψυχαγωγίας και αθλοπαιδιών.

Τέλος, θα γίνει αποκατάσταση στην περίφραξη του χώρου και προμήθεια και τοποθέτηση κάμερας ασφαλείας.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.