Παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων λόγω πανδημίας και Ουκρανικού προωθεί η Βουλή

Δύο προτάσεις νόμου για παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2020 για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, προωθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, λόγω των γενικότερων προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, αλλά κυρίως λόγω των συνεπειών της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις προτάσεις η προθεσμία αυτή θα παραταθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022 αντί μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Τις προτάσεις νόμου που υπέβαλε το ΔΗΚΟ στηρίζουν όλα τα κόμματα που παρευρέθηκαν στην συνεδρία της Επιτροπής καθώς και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).  Ωστόσο εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας εκφράστηκε διαφωνία με τις διαρκείς παρατάσεις στην ετοιμασία των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να μην επηρεαστεί η ροή εσόδων του κράτους και να μην αποθαρρυνθεί η έγκαιρη υποβολή δηλώσεων κάθε χρόνο.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι στην Κύπρος δόθηκε δεκαπεντάμηνη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ και ότι δεν συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική των παρατάσεων. Εκφράστηκε ακόμα η άποψη ότι πλέον δεν συντρέχουν οι λόγοι για τη μη υποβολή των δηλώσεων σε σχέση με την  πανδημία, ενώ ο πόλεμος που συνέβη πριν από 14 μέρες δεν θεωρείται κριτήρια για τη μη υποβολή.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας ανέφερε ότι επίσης δεν επικροτούν το να δίνονται παρατάσεις αλλά θέλουν να υπάρχει συμμόρφωση. Πρόσθεσε ότι η παράταση τεσσάρων μηνών που δόθηκε ήταν αρκετή  και ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να ήταν ήδη έτοιμες.

Εκ μέρους του ΣΕΛΚ εκφράστηκε η συμφωνία με την παράταση, αναφέροντας ότι οι τέσσερεις μήνες που δόθηκαν δεν είναι αρκετοί όταν η πανδημία συνεχίζεται μαζί με την κρίση στην Ουκρανία. Όπως είπε οι Ρώσοι και Ουκρανοί πελάτες τους εκπροσωπούν ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών ξένων συμφερόντων και τα μεγάλα νούμερα φορολογίας και εισοδημάτων έχουν επηρεαστεί αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό. Πρόσθεσε ότι πολλοί από τους πελάτες τους που επηρεάζονται από τον πόλεμο δεν έχουν στις προτεραιότητές τους τη φορολογική συμμόρφωση, ενώ πολλές φορές δεν μπορούν να τους εντοπίσουν.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής εξέφρασε  ικανοποίηση που όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής στηρίζουν τις Προτάσεις Νόμου του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό.

Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, κατέθεσε την πρόταση, έχοντας υπόψη του τη δύσκολη κατάσταση στην οποία συνεχίζουν να βρίσκονται οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας και των συνεπειών της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αναπόφευκτα επηρεάζει όλους τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας.

Κατήγγειλε επίσης ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το κράτος δεν εφάρμοσε τις προθεσμίες που το ίδιο όφειλε. Σημείωσε ότι ο νόμος όπως έχει σήμερα δίνει μια προθεσμία 15 μηνών για υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, όπως είπε, το κράτος δεν ανέβασε τη σχετική δήλωση στο TAXISnet μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Άρα όπως, είπε, με ευθύνη του κράτους η προθεσμία των 15 μηνών μειώθηκε ουσιαστικά σε 4 μήνες. Εξέφρασε έκπληξη για την αρνητική στάση του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά μιλώντας στην Επιτροπή εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που χρειάζεται αυτή η παράταση, ενώ είπε ότι δεν θεωρεί πως επηρεάζονται τα έσοδα του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κρίση μέσα στην κρίση που προκαλεί σοβαρές περιπλοκές σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κύπρο λόγω των σχέσεων με την Ρωσία και την Ουκρανία. Τάχθηκε υπέρ της πρόταση νόμου, εκτός όπως είπε σε περίπτωση που το κράτος θα έχει σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης, αναφέροντας ότι το μόνο έσοδο που ουσιαστικά θα απολέσει το κράτος θα είναι το πρόστιμο των 100 ευρώ για μη έγκαιρη καταβολή των φορολογικών δηλώσεων. Είπε επίσης ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στα λογιστικά γραφεία λόγω της πανδημίας και της εργασίας από το σπίτι.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε επίσης ότι η πρόταση είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι το κόστος αυτής της πρότασης είναι πολύ μικρό, προκειμένου να διευκολυνθεί αυτός ο κόσμος εν μέσω πολέμου. Με αυτό τον τρόπο,  όπως είπε, τα λογιστικά γραφεία θα προσπαθήσουν να υποβοηθήσουν του πελάτες τους και να τους κρατήσουν για το μέλλον, με πολύ μεγαλύτερο όφελος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.