Παράταση των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος ως την 1/6/2018

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά του συριακού καθεστώτος μέχρι την 1η Ιουνίου 2018, στη βάση της απόφασης των 28 ότι ΕΕ θα διατηρήσει τα περιοριστικά της μέτρα κατά του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του όσο συνεχίζεται η καταστολή των αμάχων.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο προσέθεσε στη μαύρη λίστα των προσώπων τα οποία υπόκεινται στα μέτρα, τρεις υπουργούς της συριακής κυβέρνησης και επικαιροποίησε τις πληροφορίες που αφορούν ορισμένα πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Η συνολική λίστα περιλαμβάνει τώρα 240 άτομα και 67 οντότητες που υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιού και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυρώσεις που ισχύουν επί του παρόντος κατά της Συρίας περιλαμβάνουν πετρελαϊκό αποκλεισμό, περιορισμούς ορισμένων επενδύσεων, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ και περιορισμούς εξαγωγής στον εξοπλισμό και την τεχνολογία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και στον εξοπλισμό και την τεχνολογία παρακολούθησης ή παρακολούθησης των διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Η ΕΕ, δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας μόνιμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία στο πλαίσιο του υφιστάμενου πλαισίου που έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017, η ΕΕ πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υποστηρίζει σθεναρά το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη.

Εξάλλου, η ΕΕ είναι σήμερα ως ο μεγαλύτερος δωρητής για τη συριακή κρίση με περισσότερα από 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και τα κράτη μέλη που διατέθηκαν συλλογικά στην ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται υπό πολιορκία ή σε περιοχές που είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Τέλος, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στην ανασυγκρότηση της Συρίας μόνο όταν ολοκληρωθεί μια συνολική, γνήσια και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μετάβαση, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στη σύγκρουση βάσει του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy