Η παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό οδηγεί στη διχοτόμηση

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον θεσμικό και πολιτικό κατήφορο, δεν θα βαδίσουμε στο δρόμο της ρητορικής παραφροσύνης, αλλά στο δρόμο του ορθολογισμού και του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε ομιλία του στη 18η Σύνοδο του Economist. Μιλώντας με θέμα «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής αναταραχής», ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί και να αποδεχτεί την παρατεταμένη στασιμότητα που οδηγεί στη διχοτόμηση. Επεσήμανε, ακόμη, πως δυστυχώς αντί η Τουρκία να επικεντρωθεί στην εξέταση των πρωτοβουλιών της πλευράς μας και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, επιχειρεί να καταστήσει τους Τουρκοκυπρίους το πολιτικό της παρακλάδι.

 

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή μας. «Οι διμερείς και πολυμερείς μας συνεργασίες με χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μάς επιτρέπουν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα πολιτικά τεκταινόμενα σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη, ο Λίβανος, το Ιράν και οι χώρες του Κόλπου».

Ο κ. Κασουλιδης ανέφερε πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια έξαρση της τουρκικής ρητορικής σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Μια άνευ προηγουμένου υβριδική συμπεριφορά που σε καμιά περίπτωση συμβάλλει προς τις προσπάθειες οικοδόμησης συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή». Ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Τουρκία έχει αποδείξει μέσα από την ιστορία ότι στις πλείστες των περιπτώσεων αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο, απρόβλεπτο και ενίοτε κακόπιστο εταίρο. Επιχειρεί με συνεχείς απειλές να επιβάλει διά της ισχύος την επεκτατική της πολιτική και τις άλογες εδαφικές και θαλάσσιές της διεκδικήσεις». Ανέφερε, τέλος, ότι «η εμμονή της στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και η παράλογη αξίωσή της για αναγνώριση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, ως προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας». «Επιχειρεί με συνέπεια και αυταρχισμό να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, ενώ τελευταία επιδίδεται σε μια πρωτοφανή εκστρατεία αναβάθμισης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους». Σημείωσε πως «είναι χαρακτηριστικές οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, οι προσπάθειες σύναψης θεσμικής σχέσης της αποσχισθείσας οντότητας με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, η δημιουργία νέων τετελεσμένων με στόχο την αλλαγή του στάτους κβο, αλλά και τα προσκόμματα που προβάλλει στην επανένωση της πατρίδας μας».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.