Παράθυρα: Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας φιλοξενεί τον Δημήτρη Μπασλάμ

Ασχολείστε με τη μουσική και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Πώς συνδυάζονται αυτά;

Δεν τα διαχώριζα ποτέ στο μυαλό μου. Ξεκινώντας πάντοτε από την ιστορία, την συμπληρώνω με τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών.


Τι είναι τα μουσικά παραμύθια;

Τα μουσικά παραμυθία είναι ιστορίες για αφηγητή και ορχήστρα. Τα τραγούδια πάντοτε συμπληρώνουν την ιστορία άλλοτε περιπαιχτικά κι άλλοτε μεταφέροντας την ιστορία σε ένα δεύτερο επίπεδο.

Ποια παιδικά βιβλία έχετε γράψει;

Ξεκινώντας από τον Γαργαληστή, την πρώτη μου ιστορία, ακολούθησαν ο Αγησίλαγος, το Λέω να πετάξω, Τα μουστοκούλουρα, H θυμωμένη Μπετονιέρα, Τα παπούτσια του Βαρύτονου, Η Σοφία, μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει και ακολουθεί η Κοντέσα Ουά.


Πόσο εύκολο είναι να γράφει κάποιος για παιδιά; Πώς τα προσεγγίζετε;

Προσπαθώ να δημιουργώ με τον λόγο μου καθαρές εικόνες.

Γιατί είναι «θυμωμένη η μπετονιέρα»;

Γιατί δεν έχει μείνει ούτε πόντος ελεύθερος στη χώρα της για χτίσιμο και  μένει άνεργη αυτή και όλοι της οι φίλοι. Επίσης είναι θυμωμένη γιατί όλοι οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται τον ελεύθερο χρόνο πράγμα αδιανόητο γι’ αυτήν.


Το βιβλίο σας Η Σοφία, μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει με τι ασχολείται;

Με την πρώτη ύλη για τη γνώση και την έρευνα, την περιέργεια. Στην εποχή της τεχνολογίας και της εικόνας πόσο εύκολο είναι τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν και να συνεχίσουν να το κάνουν; Τα παιδιά της τεχνολογίας και της εικόνας έχουν γονείς. Ας κάνουμε όλοι μας, μιας και είμαι και εγώ γονιός, ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ας τους λέμε κι ας τους διαβάζουμε ιστορίες.

Στα πλαίσια της θεματικής γωνιάς για παιδιά, ο γνωστός δημιουργός παιδικών βιβλίων, Δημήτρης Μπασλάμ, θα συμμετέχει στις 12 Ιουνίου στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας με δύο βιβλιοπαρουσιάσεις:  Η Σοφία, μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει στις 10:45 μ.μ. και Η θυμωμένη μπετονιέρα, στις 5:30 μ.μ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.