Παράθυρο να μην μειωθούν οι ελληνικές συντάξεις το 2019, άφησε η Υπουργός Εργασίας της Ελλάδας

Παράθυρο ώστε η κυβέρνηση να “ξαναδεί” το ζήτημα της μείωσης της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας ότι θα εξεταστεί αν υπάρχουν περιθώρια να μειωθούν οι περικοπές ή να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι, άφησε η Υπουργός Εργασίας της Ελλάδας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε σεμινάριο της DGECFIN στις Βρυξέλλες.

Όμως, διευκρινίζει ότι οι δυνατότητες θα εξεταστούν, όπως είπε, μετά την 20η Αυγούστου. Εκτίμησε δε ότι στη βάση των συζητήσεων που γίνονται σήμερα στο Κοινοβούλιο, το παρόν δημοσιονομικό περιθώριο κυμαίνεται περί το ένα δις ευρώ, ή μισή μονάδα του ΑΕΠ.

Η Υπουργός Εργασίας της Ελλάδας επεσήμανε ότι οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 αφορούν μόνο την προσωπική διαφορά, έχουν νομοθετηθεί, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει και εκτιμά ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χαμηλότερες στην Ευρώπη και το σύστημα είναι ήδη βιώσιμο (κάτι το οποίο συμμερίζεται και η ΕΕ, αλλά το ΔΝΤ επέμενε πριν από ένα έτος).

Τέλος υποστήριξε ότι υπήρχε “ανθρωπιστική κρίση από το 2010 ως το 2014”, την οποία ο Σύριζα ανέτρεψε.

Την ίδια ώρα αρνητικός στο ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα σε προληπτική γραμμή στήριξης της οικονομίας, εξαιτίας της εξέλιξης των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης, μεταφέροντας την πεποίθηση ότι “πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο της ομαλότητας”.

Σημείωσε μάλιστα ότι “μια πιστωτική γραμμή θα σήμαινε ένα νέο πρόγραμμα”. Τόνισε δε ότι “χρειαζόμαστε μια νέα σχέση ιδιοκτησίας των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων”. “Είναι θετικό το γεγονός ότι μπορούν να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα”, εξήγησε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Ανέφερε ακόμα ότι “θέλουμε η έξοδος στις αγορές να είναι επιτυχής, και για αυτό το λόγο σχηματίζουμε το δημοσιονομικό αποθεματικό μαξιλάρι”.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο σχέδιο και αυτή την εποχή υλοποιούνται πολύ σημαντικές από αυτές.

Σε σχέση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ότι η νομοθεσία υπάρχει ήδη και πως οι τράπεζες έχουν φιλόδοξους στόχους για το 2019 από την άποψη της μείωσης των δανείων, τονίζοντας ότι η επιτυχία των πρόσφατων stress tests ήταν ένα σημαντικό ορόσημο.

Αναφορικά με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δήλωσε ότι “αλλάζουμε το σχέδιο ταχείας ανάπτυξης” και “θέλουμε να διευρύνουμε την έκταση των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στην παρούσα άδεια (ψηφιακή, εφοδιαστική)”. Συμπλήρωσε ότι “παρέχουμε φορολογικά κίνητρα – έχουμε ένα ειδικό καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις – έχουν ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς που παραμένει αμετάβλητο για 12 χρόνια”.

Ο κ. Χαρίτσης τοποθετήθηκε σε διήμερο σεμινάριο που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy