“Η περιπέτεια που γέννησε την παράσταση «Ελένη Vol. ΙV» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009. Στους δρόμους του Βερολίνου με κοστούμι εντυπωσιακό που σχεδίασε η Μελίτα Κούτα θέλησα να δοκιμάσω την τύχη μου ως ‘πλανόδιος τραγωδός ‘ σε μονολόγους γυναικών από τον Ευριπίδη. Το αποτέλεσμα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα μα πιο πολύ για τους περαστικούς στις γέφυρες του Kreuzberg. Εν συνεχεία οι τρεις ηρωίδες βρήκαν καινούργια πνοή με σκηνοθέτη τον Emanuele Balzani και επικοινώνησαν την τραυματική εμπειρία πολέμου που είχαν με το κοινό της Κύπρου. Η παράσταση ταξίδεψε στο Πειραματικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο Κάιρο όπου και διακρίθηκε για τη σκηνοθεσία, ερμηνεία, σκηνικό και κοστούμι. Ακολούθησε ανέβασμα στο Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Λεμεσό και μετά από αυτό οι ηρωίδες σώπασαν και το κοστούμι φυλάχτηκε στα συρτάρια.

Πέρασε κάμποσος καιρός και ένα βράδυ που η μουσική και το κρασί προκάλεσαν κουβέντες για τον Βάκχο και το θέατρο κι ενώ γεννήθηκε η ιδέα να ξανανεβάσω το έργο στην Πάφο, η καρδιά μου χτύπησε για την Ελένη μόνο. Ήθελα σε αυτήν να δοθώ, αυτήν να αναγνώσω ξανά. Έτσι βρέθηκα με λαμπιόνια χρωματιστά μια νύχτα φθινοπώρου να διηγούμαι την ιστορία της μάταιης ομορφιάς που στοίχησε ζωές παρέα με στίχους του Τάσο Λειβαδίτη από το ‘Μικρό Βιβλίο για Μεγάλα Όνειρα’.

Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια από τότε και η ομάδα του Ζαάταρ, που τρέφουν αγάπη μεγάλη για την τέχνη, με φέρνει εδώ μπροστά σας με ένα κραγιόν και ένα πουκάμισο αδειανό… για μια Ελένη… γιατί ο μάταιος πόλεμος συνεχίζεται και πρέπει να μιλήσουμε για αυτό.

Η τέταρτη αυτή ανάγνωση της τραγικής ηρωίδας θα συμβαδίσει με στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που έγραψε για αυτήν στην ποιητική του συλλογή «Τέταρτη Διάσταση».

Στη σκηνή ένας πόλεμος που ακατάπαυστα σβήνει και επανέρχεται με ένα θρήνο, ένα χασμουρητό, ένα γέλιο, ένα κουτσομπολιό… οικείος σαν ένα λασπωμένο ζευγάρι κόκκινα γοβάκια, καταφέρνοντας τελικά να μας συμπαρασύρει μακριά από το βουητό του… ”

Μάριος Ιωάννου

Ελένη Vol. ΙV

Ερμηνεία: Μάριος Ιωάννου

Κοστούμι: Μελίτα Κούτα / Μάριος Ιωάννου, Ηχητικό Τοπίο : Emanuele Balzani

Κυριακή 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου @Ζaatar food arts Λευκωσία τηλ.22100785