«Παράθυρο» αλλαγών στις θεραπείες ατόμων με αναπηρίες

Ο ΟΑΥ άκουσε τα προβλήματα και θα επαναξιολογήσει τον αριθμό 

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες λόγω του ανεπαρκούς αριθμού θεραπειών (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) που προσφέρεται μέσω ΓεΣΥ, μετά την 1η Μαρτίου, ανέδειξαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας ενδιαφερόμενοι σύνδεσμοι, οργανώσεις, αλλά και άτομα με αναπηρίες. Ο ΟΑΥ άκουσε τα προβλήματα, με τον διευθυντή του, Άθω Τσινωντίδη, να σημειώνει ότι το παράθυρο αλλαγών είναι ανοικτό και ενημερώνει ότι έπεται συνάντηση της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΑΥ με εκπρόσωπο των ασθενών. Η Επιτροπή Υγείας δεσμεύτηκε να ξανασυζητήσει το θέμα εντός μερικών εβδομάδων ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει ο ΟΑΥ και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, αυξήθηκαν οι θεραπείες στα παιδιά 3-6 ετών, ενώ μειώθηκαν στα παιδιά 12 ετών και άνω, την ώρα που στους 25 και άνω δεν γίνεται καμιά αναφορά.

Οι προσκεκλημένοι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο ότι ο νέος πίνακας που κατηγοριοποιεί τον αριθμό των θεραπειών βάσει ηλικίας, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Επισημάνθηκε επίσης ότι άτομα με μόνιμες τετραπληγίες εκ γενετής και εγκεφαλική παράλυση πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία εφ’ όρου ζωής, ώστε να διατηρούνται. Λέχθηκε ακόμα ότι η απόφαση για αλλαγή στις θεραπείες λήφθηκε χωρίς διαβούλευση με τους ασθενείς.

Έντονη ήταν η συναισθηματική φόρτιση στην αίθουσα της Επιτροπής όταν το λόγο πήρε η Νίκη Παπαπέτρου, 24 ετών, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ψυχολογίας και άτομο με εγκεφαλική παράλυση. Η Νίκη ανέφερε ότι κάνει από 6 μηνών φυσιοθεραπεία και θα κάνει εφ’ όρου ζωής για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. «Η φυσιοθεραπεία αποτελεί ένα εισιτήριο για καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή», είπε υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση του ΟΑΥ αποτελεί χαστούκι στα όνειρα και τους στόχους που έχω θέσει».

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών υγείας ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός που διαθέτει ο ΟΑΥ δεν αρκεί και κάλεσαν να γίνει καταγραφή των πραγματικών αναγκών.

Εκ μέρους του ΟΑΥ, ο Άθως Τσινωντίδης επεσήμανε πως και ο ΟΑΥ συμφωνεί πως πρέπει να δίνεται εξατομικευμένη φροντίδα υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Όπως είπε, οι αριθμοί που καθορίστηκαν αφορούν το ελάχιστο για κάθε ηλικιακή ομάδα. «Δεν είναι εφικτό να βάλουμε τον πήχη στο άπειρο», είπε για να προσθέσει ότι υπάρχει διαδικασία μέσω της οποίας οι ασθενείς μπορούν να αιτηθούν επιπρόσθετες θεραπείες.

«Χαστούκι στα όνειρά μου»

Η Νίκη Παπαπέτρου, 24 ετών, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ψυχολογίας και άτομο με εγκεφαλική παράλυση ανέφερε ότι κάνει από 6 μηνών φυσιοθεραπεία και θα κάνει εφ’ όρου ζωής για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. «Η φυσιοθεραπεία αποτελεί ένα εισιτήριο για καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή», είπε υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση του ΟΑΥ αποτελεί χαστούκι στα όνειρα και τους στόχους που έχω θέσει».

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.