Πρωτοβουλία από τη Νομική Υπηρεσία μετά την πίεση της Βουλής

Παράθυρο για μονιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, άνοιξε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Η συνεδρία είχε ως αντικείμενο δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες στοχεύουν στη μονιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου και οι οποίες κρίθηκαν ως προβληματικές από τη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Λυσάνδρου, η μία εκ των δύο προτάσεων μπορεί να βελτιωθεί με τρόπο ώστε να μην προσκρούει στη σχετική οδηγία της ΕΕ. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες ρήτρες της οδηγίας της ΕΕ, αλλά και σε σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ που εξηγούν τη διαφορά μεταξύ των εργαζομένων ορισμένου χρόνου και των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Ο Δ. Λυσάνδρου ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία θα τροποποιήσει την πρόταση νόμου με τρόπο ώστε να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ, και ακολούθως θα καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, η οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί από την κυβέρνηση, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα προσκρούει στο Σύνταγμα.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, η Έλενα Δαμιανού εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να κτίσει πάνω στην προσπάθεια που έχει γίνει, ώστε να μπει ένα τέλος στο χρονίζον αυτό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι έκτακτοι στο δημόσιο ανήλθαν σε 16 χιλιάδες, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλοι 10 χιλιάδες περίπου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επισημαίνεται επίσης ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αορίστου χρόνου εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία εκτελεί τα ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους εργαζομένους, αλλά έχουν διαφορετικά ωφελήματα.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών εξέφρασαν τη βούλησή τους για επίλυση του προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι το πρόβλημα με τους έκτακτους στη δημόσια υπηρεσία είναι μεγάλο και έχει γίνει ακόμα πιο μεγάλο, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί ως κακός εργοδότης και απορρυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις επιδεινώνει το πρόβλημα. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και θα πρέπει να επιλυθεί. Για να επιλυθεί όμως χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει την ευθύνη να προτείνει λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταρρύθμιση με μπαλώματα  

Εν τω μεταξύ στη χθεσινή συνεδρία συζητήθηκαν επίσης τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Ωστόσο διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι περιλαμβάνουν πολλά λάθη και παραλείψεις, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν διαφωνίες που μαρτυρούν ότι δεν έγινε διάλογος.

Ο Στ. Στεφάνου επεσήμανε ότι τα νομοσχέδια δεν οδηγούν σε μεταρρύθμιση, αλλά πρόκειται για αποσπασματικές αλλαγές οι οποίες αφορούν κυρίως τα ζητήματα της αξιολόγησης. Επεσήμανε επίσης ότι τα μεγάλα προβλήματα για τα οποία απαιτούνται λύσεις είναι οι  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η ποιοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, η ίση μεταχείριση, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στη Δημόσια Υπηρεσία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου