Παράθυρο ζωής από το «ΙΡΙΣ – Ενάντια στη Σεξουαλική Βία»

Σε εκδήλωση κατατέθηκαν προσωπικά βιώµατα και έγινε ενηµέρωση για το πώς και πού τα θύµατα µπορούν να ζητήσουν βοήθεια και να βρουν δικαίωση

Η τραγική κατάσταση που καταγράφεται και στην Κύπρο και αφορά τη σεξουαλική βία, αλλά και γενικότερα την κάθε µορφής κακοποίηση την οποία βίωσαν άτοµα, ιδιαίτερα στην παιδική τους ηλικία, ήταν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σωµατείο «ΙΡΙΣ-Ενάντια στη Σεξουαλική Βία», στην οποία συµµετείχαν φορείς µε τους οποίους συνεργάζεται το «ΙΡΙΣ», αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες ανάµεσα στους οποίους και άτοµα που βίωσαν τη σεξουαλική βία και κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία.

Με σηµείο αναφοράς συγκεκριµένα παραδείγµατα, ο Λακανικός Ψυχαναλυτής Πέτρος Πατούνας και η πρόεδρος του σωµατείου «ΙΡΙΣ» και εκπαιδευόµενη σύµβουλος ψυχικής υγείας, Ράνια Ευριπίδου, ανέπτυξαν ζητήµατα που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση, τις επιπτώσεις και τη λύτρωση των ατόµων που βίωσαν τέτοιους είδους ή άλλες µορφές βίας. Ιδιαίτερα επισηµάνθηκε το γεγονός (και αυτό ήταν και το βασικό µήνυµα της εκδήλωσης) ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιπτώσεις είναι τραγικές και ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή τα άτοµα που βίωσαν τη σεξουαλική βία και γενικότερα την κακοποίηση, ιδιαίτερα στην παιδική τους ηλικία.C6230B245C8C86D8Cde9333D3D8C9Bda A

Το µεγαλύτερο µέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε από το κοινό στο οποίο δόθηκε η δυνατότητα, µέσα από ερωτήσεις και άλλα σηµειώµατα που υποβλήθηκαν γραπτώς και ανώνυµα, να καταθέσει προσωπικά βιώµατα και να ενηµερωθεί για το πώς και πού µπορεί να αποταθεί και να µιλήσει για την περίπτωσή του, πως γίνεται µια καταγγελία και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Στις πλείστες περιπτώσεις οι θύτες προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον

Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι άτοµα ενήλικα σήµερα, παλεύουν ακόµα να αποβάλουν από πάνω τους και ειδικά από τον ψυχικό τους κόσµο τα σκληρά βιώµατα που κουβαλούν από την τρυφερή παιδική τους ηλικία όταν έπεσαν θύµατα σεξουαλικής βίας, κακοποίησης ή άλλων µορφών κακοποίησης.

Από τα όσα αναφέρθηκαν, πολλά από τα οποία προέρχονταν από προσωπικά βιώµατα, επιβεβαιώθηκε για µια ακόµα φορά το γεγονός ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι θύτες προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον των θυµάτων, κάτι που λειτουργεί ως ένας ακόµα ανασταλτικός παράγοντας για τα θύµατα να µιλήσουν και πολύ περισσότερο να προβούν σε καταγγελία.

Ακόµα χειρότερο, όπως επισηµάνθηκε, είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν άτοµα στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον που γνωρίζουν µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό που υφίσταται το θύµα, δεν αντιδρούν και κατ’ επέκταση γίνονται συνένοχοι. Και αυτή η σιωπή έχει να κάνει µε το «τι θα πει ο κόσµος» και «να µη βγει το όνοµα της οικογένειας».

Καθοριστική ήταν η συµβολή στην εξέλιξη της συζήτησης των εκπροσώπων του Κυπριακού Συνδέσµου Οικογενειακού Προγραµµατισµού, του Hope for Children, αλλά και του αστυνοµικού διευθυντή των Βάσεων Κωνσταντίνου Πέτρου (φορείς µε τους οποίους συνεργάζεται το Σωµατείο ΙΡΙΣ), οι οποίοι µε παρεµβάσεις τους απάντησαν σε καίρια ερωτήµατα και απορίες. Έδωσαν, ταυτόχρονα, χρήσιµες συµβουλές και κατευθύνσεις για το πώς µπορεί ένα άτοµο που βίωσε τη σεξουαλική βία και κακοποίηση να αναζητήσει βοήθεια και να τύχει ψυχολογικής και όποιας άλλης αναγκαίας στήριξης, χωρίς να εκτεθεί.

Συγκίνησε η πρωτοβουλία «Φιλοξένησε και εσύ µια ψυχή»

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και παρουσίαση κάποιων από τις κούκλες του «Φιλοξένησε και εσύ µια ψυχή» και προβλήθηκε βίντεο µέσα από το οποίο καταγράφεται η αθόρυβη δουλειά που έγινε από τους εθελοντές, πως δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, ο καθένας µε τον τρόπο του συµµετείχε στην κατασκευή των κούκλων, αλλά και στην καταγραφή της ιστορίας που τις συνοδεύει.

Η πρωτοβουλία για το «Φιλοξένησε και εσύ µια ψυχή» ξεκίνησε από τον πρόεδρο του «ΙΡΙΣ», µε την κατασκευή αρχικά 35 κούκλων και κατέληξε να αριθµεί πέραν των 300. Η κάθε κούκλα αντιπροσωπεύει την αληθινή ιστορία ισάριθµων ατόµων που βίωσαν στην παιδική τους ηλικία σεξουαλική κακοποίηση ή οποιαδήποτε µορφή βίας.

Στην καταγραφή των ιστοριών προστατεύονται τα προσωπικά δεδοµένα των ατόµων που εκπροσωπούν οι κούκλες. Στις πλείστες περιπτώσεις, «οι ιστορίες είναι πανοµοιότυπες αφού κατά κύριο λόγο οι θύτες προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τον εκφοβισµό των θυµάτων και την προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος από την ίδια την οικογένεια», όπως µας ανέφερε η Ράνια Ευριπίδου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα στην Κύπρο, η οποία βγήκε και µίλησε δηµόσια για τα όσα η ίδια βίωσε στην παιδική της ηλικία.

Να θυµίσουµε ότι κατήγγειλε τον θύτη της µετά από 35 χρόνια και κατάφερε, µετά από σκληρό αγώνα, να τον οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης  πετυχαίνοντας να καταδικαστεί µε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου. Έκτοτε, κατάφερε να ακολουθήσουν το παράδειγµά της και πολλά άλλα θύµατα, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή στήριξη.

Η σηµασία και ο στόχος της πρωτοβουλίας «Φιλοξένησε και εσύ µια ψυχή», όπως επισηµαίνει, «δεν είναι να γίνει γνωστή η ιστορία ενός κακοποιηµένου ατόµου, αλλά να δοθεί το µήνυµα ότι κάποιοι παίρνουν το θάρρος να µιλήσουν, κάποιοι σιωπούν, κάποιοι αισθάνονται σαν λύτρωση να πουν αυτό που βίωσαν µέσα από την ιστορία της κούκλας».

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία πολλά άτοµα βρήκαν το θάρρος να προβούν σε καταγγελία µε την καθοδήγηση και τη στήριξη του «ΙΡΙΣ» και των οργανισµών µε τους οποίους συνεργάζεται το σωµατείο.

Με πολύ ενδιαφέρον και συγκίνηση το κοινό είδε την έκθεση συµβάλλοντας ηθικά και οικονοµικά στους σκοπούς του «Φιλοξένησε και εσύ µια ψυχή», και αυτό διαφάνηκε από τις παραγγελίες που έγιναν.

Να σηµειωθεί ότι τα έσοδα θα διατεθούν, όπως προνοεί και το καταστατικό του σωµατείου, σε φορείς καταπολέµησης της σεξουαλικής κακοποίησης και γενικότερα της βίας, σε παιδικές στέγες, αλλά και για σκοπούς νοµικής και ψυχολογικής στήριξης των ατόµων θυµάτων.

Χρήστος Χαραλάµπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.