«Παρέλαση» στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης

Με πληθώρα καλεσμένων θα διεξαχθεί η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Εσωτερικών και Νομικών για το Σύμφωνο Συμβίωσης σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επ. Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης να μην περιοριστεί ο διάλογος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία των δύο επιτροπών που έγινε κεκλεισμένων των θυρών ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε οι δύο επιτροπές να «συνέρχονται στις τακτικές συνεδρίες οι κάθε Πέμπτη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτες συνεδρίες».

Την ερχόμενη Πέμπτη, συμπλήρωσε, «θα ξεκινήσουμε με καλεσμένους αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και ενδιαφερόμενους φορείς».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης και Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Νομική Υπηρεσία, το τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης η Αρχή κατά των Διακρίσεων, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Αρχιεπισκοπή, μέσω του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα που είναι ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου επί των Ανθρωπιστικών Δικαιωμάτων της Εκκλησίας, η Accept LOAT Κύπρου, το Cyprus Womens` Lobby, o ΣΑΚΟΠ, Σύνδεσμος Ψυχολόγων και Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, οι Σύνδεσμοι Γονέων και οι Οργανώσεις Νεολαίας.

«Θα προσπαθήσουμε σε δύο συνεδρίες τουλάχιστον να ακούσουμε τις απόψεις των καλεσμένων, για να μπορέσουμε μετά οι Επιτροπές να προχωρήσουν στην κατ` άρθρον συζήτηση, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει διακοπή από τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής πράγμα αρκετά δύσκολο, όμως είναι ένας στόχος», είπε ο κ. Λαμάρης.

Τέτοια θέματα σημαντικά, πρόσθεσε, «δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο να διακόπτονται και να επανερχόμαστε».

Σε ερώτηση γιατί θα κληθούν τόσοι πολλοί φορείς εξήγησε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο δημιουργεί απόψεις και συναισθήματα αρνητικά και θετικά σε πάρα πολλές ομάδες του πληθυσμού».

«Δεν θα θέλαμε να θεωρηθεί ότι η Βουλή έχει φράξει το δρόμο στον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο όσον ήθελαν να εκφραστούν σ` αυτό το θέμα το οποίο – κακά τα ψέματα – δίχασε κοινωνίες πιο προχωρημένες θα έλεγα από τη δική μας», είπε.

Αυτή, είπε, είναι μια πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι {είμαστε μια μικρή κοινωνία με έντονο το συντηρητικό στοιχείο». Επομένως, συμπλήρωσε, «θα ήταν λάθος το κοινοβούλιο να θεωρηθεί ότι περιορίζει το διάλογο σ` αυτό το κυρίαρχο ζήτημα». Γι αυτό, ανέφερε, «και συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αντίθετη άποψη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την πιθανή βιασύνη των Επιτροπών να το δουν».

«Εμείς λέμε οι επιτροπές της Βουλής είναι εντεταλμένες να μην τα ξεχωρίζουν. Ήρθε το νομοσχέδιο θα το δούμε, με την κατάληξη την οποία θα δώσει η δημοκρατική πλειοψηφία της Βουλής», είπε.

Σε ερώτηση γιατί ήταν κλειστή η συνεδρία απάντησε ότι τηρήθηκε ο κανονισμός της Βουλής αφού υπαγορεύει ότι είναι κλειστές οι συνεδρίες των επιτροπών για διαδικαστικά θέματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy