Παρέλαβε φακέλους και άρχισε ποινική έρευνα η Αστυνομία για τις «αναγεννησιακές θεραπείες»

Πιθανές ποινικές ευθύνες για το Ιατρικό Κέντρο στη Λάρνακα

 

Σε ποινικό επίπεδο βρίσκεται η υπόθεση του Ιατρικού Κέντρου στη Λάρνακα που τέθηκε στο μικροσκόπιο των Αρχών για πιθανές παράνομες θεραπείες σε ασθενείς για θεραπεία του συνδρόμου Long Covid και όχι μόνο.

Μετά από τη δική του έρευνα, το Υπουργείο Υγείας έκανε καταγγελία στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας, το οποίο ξεκίνησε ποινική έρευνα. Στα χέρια των ανακριτών βρίσκονται 14 φάκελοι ασθενών που φέρονται να υποβλήθηκαν στις επίμαχες θεραπείες έναντι αδρής αμοιβής για το Ιατρικό Κέντρο.

Όπως πληροφορούμαστε, από μια πρώτη ανάγνωση των φακέλων που παρέλαβε η Αστυνομία, είναι πιθανό να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, αν και αστυνομική πηγή ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και χρειάζεται διερεύνηση με τη συνδρομή ειδικών επί θεμάτων βιοηθικής και συναφών θεμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η Αστυνομία διερευνά πιθανά αδικήματα που ενδεχομένως να σχετίζονται με τη διαδικασία εισαγωγής των εμβρυικών πολυδύναμων κυττάρων, καθώς και με τις άδειες λειτουργίας του ιατρικού κέντρου. Εξετάζεται επίσης, μεταξύ άλλων, εάν το Κέντρο Υγείας παρουσιαζόταν ως Κέντρο Ευεξίας και εάν αυτό συνάδει με τις θεραπείες που προσφέρονταν, ενώ αντικείμενο της ποινικής έρευνας είναι και το ενδεχόμενο να εξαπατήθηκαν ασθενείς με τις θεραπείες που τους προσφέρθηκαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε στη «Χ» ότι η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί οτιδήποτε άλλο στο παρόν στάδιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δήλωσε χθες ότι αναμένει ενημέρωση από την Αστυνομία προτού προβεί σε περαιτέρω τοποθετήσεις. «Από την ενημέρωση που έχω λάβει, την υπόθεση την χειρίζεται η Αστυνομία. Περιμένω να έχω νέα από την Αστυνομία και μετά θα τοποθετηθώ και εγώ αναλόγως. Πριν παρθούν οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να δούμε αν είναι ξεκάθαρο ότι έκαναν κάποιες παράνομες θεραπείες. Χωρίς να γνωρίζουμε την έκθεση της Αστυνομίας εάν αυτές οι θεραπείες ήταν παράνομες ή όχι, δεν μπορούμε να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα», διευκρίνισε ο υπουργός.

Το Ιατρικό Κέντρο ανέστειλε τις εργασίες του μέχρι την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας για την υπόθεση, η οποία είδε το φως αρχικώς από Βρετανίδα δημοσιογράφο, η οποία αποκάλυψε ότι ασθενείς με Long Covid έρχονται στην Κύπρο από το εξωτερικό για θεραπείες για τις οποίες πλήρωναν μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ! Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε έρευνα, η οποία διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην Αστυνομία, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα ευρήματα ενδεχομένως να καταδεικνύουν ότι υπήρξαν παρανομίες και ως προς την εισαγωγή των κυττάρων και ως προς τη θεραπεία.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.