Παρέλυσε για 2 ώρες το ΤΑΕΠ Πάφου

Με 2ωρη στάση εργασίας προχώρησαν χθες το απόγευμα οι δύο εναπομείναντες ιατροί που στελεχώνουν το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου στη συγκεκριμένη βάρδια.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας εθελοντικά συνάδελφός τους κάλυψε το κενό ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, η κατάσταση στα ΤΑΕΠ έφτασε στο απροχώρητο και οι ιατροί στην Πάφο θέλοντας να αναδείξουν τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν προχώρησαν στη στάση εργασίας. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η στάση εργασίας δεν θα επεκταθεί στο παρόν στάδιο σε ΤΑΕΠ άλλων νοσοκομείων, αφού δεν είναι σκοπός να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς αλλά να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας. Για ακόμη μια φορά ο κ. Κούμας κάλεσε τους αρμόδιους να λάβουν οριστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η φυγή των ιατρών και η υποστελέχωση. Σήμερα, όπως είπε ο κ. Κούμας, από τους 15 ιατρούς που εργάζονται στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας οι δύο έχουν υποβάλει τις τελευταίες ημέρες παραίτηση. Στη Λεμεσό έχουν επίσης υποβάλει παραίτηση δύο γιατροί, έτσι μένουν δέκα. Στην Πάφο εργάζονται εννέα γιατροί, καθώς ένας γιατρός αποσπάται από το νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς για να καλύψει ανάγκες.

Λόγο για τριτοκοσμικές εικόνες που υπάρχουν στα ΤΑΕΠ έκανε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, ενώ σε ό,τι αφορά το ΤΑΕΠ της Πάφου, όπως είπε, η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει.

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΠΑΣΥΝΟ με τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, με τον κ. Πετέλη να σημειώνει πως θα απαιτηθούν λύσεις και ξεκάθαρες θέσεις, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη μέτρων.

ΟΚΥπΥ: Μόνο τα επείγοντα στα ΤΑΕΠ

Οι ασθενείς που δεν αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα υγείας να απευθύνονται στους Προσωπικούς τους Ιατρούς για αποφυγή πολύωρης αναμονής και ταλαιπωρίας καλεί ο ΟΚΥπΥ ανακοινώνοντας ότι ως αποτέλεσμα των προβλημάτων ιατρικής υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων, προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό παρά τις ενέργειες του ΟΚΥπΥ, τα Τμήματα αυτά λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
«Οι ιατροί που στελεχώνουν τα ΤΑΕΠ έχουν οδηγίες να αντιμετωπίζουν μόνο πραγματικά επείγοντα περιστατικά», αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού.

Εξάλλου ανακοίνωση του κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι η αδιαμφισβήτητη υποστελέχωση που παρατηρείται εδώ και καιρό στα ΤΑΕΠ, ως αποτελέσματα διαφόρων προβλημάτων που αναφύονται, αναμφίβολα επιβαρύνει τον όγκο εργασίας των εναπομεινάντων ιατρών και ταλαιπωρεί συνάμα τους ασθενείς. Μάλιστα σε συνάντηση που είχαν με τον ΟΚΥπΥ κατέληξαν πως
οι ενέργειες που έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κυρίως λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για προσέλκυση νέων ιατρών. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια καλεί τους αρμόδιους να επιλύσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και το Υπουργείο Υγείας να «σηκώσουν επιτέλους μανίκια» και να εγκύψουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια που αποτελούν, όπως αναφέρει, τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.