Παρεμβάσεις προς το Προεδρικό για παράκαμψη απόφασης του Δήμου Λευκωσίας για τον «Αχιλλέα»

Ιεραρχική προσφυγή για τον «Αχιλλέα»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος του Αχιλλέα Καϊμακλίου -υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας- απευθύνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο  ζητώντας παράκαμψη της απόφασης του Δήμου Λευκωσίας και κατά παρέκκλιση άδεια για να υλοποιηθεί η μεταξύ τους συμφωνία, όπως αυτή κατατέθηκε στην αρμόδια πολεοδομική Αρχή και αφορούσε την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων του σωματείου «Αχιλλέα» και διαχωρισμό πέντε οικοπέδων για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής, αγνοώντας θέσεις και απόψεις οργανωμένων συνόλων, περιοίκων και κατοίκων Καϊμακλίου, οι οποίοι ζητούν ο συγκεκριμένος χώρος να μην οικοπεδοποιηθεί και να αναπτυχθεί προς όφελος ολόκληρης της κοινότητας.

Να υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, είχε αποφασίσει πρόσφατα να δώσει άρνηση στην αίτηση για άδεια για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει συμφωνία μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του σωματείου «Αχιλλέα», του οποίου πρόεδρος είναι ο αποχωρήσαντας από το ΔΗΚΟ βουλευτής Μ. Μουσιούττας. Φαίνεται ωστόσο ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια, οπότε έγινε εσπευσμένα αίτηση με ιεραρχική προσφυγή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη  μέχρι τώρα πρακτική, το Υπουργικό Συμβούλιο όταν εξετάζει ιεραρχικές προσφυγές ζητά τις απόψεις της αρμόδιας Πολεοδομικής αρχής (Δήμος Λευκωσίας) και της Πολεοδομίας και στη συνέχεια απευθύνεται εκ νέου προς την αρμόδια Αρχή, προβαίνοντας σε συστάσεις και η τελική απόφαση λαμβάνεται από την αρμόδια Αρχή. Στην προκείμενη περίπτωση στόχος είναι να παρακαμφθεί ο Δήμος Λευκωσίας και να δοθεί απευθείας η άδεια κατά παρέκκλιση…

Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει να παραχωρηθεί στον «Αχιλλέα» με ενοίκιο μεγάλος χώρος, ώστε να νομιμοποιηθούν τα κτίρια που στεγάζει το σωματείο και σήμερα είναι παράνομα, ενώ υπάρχουν και σχέδια για ανέγερση ανοικτών γηπέδων. Ο υπόλοιπος χώρος αντί να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, θα διαχωριστούν 5 οικόπεδα, τα οποία θα παραμείνουν ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα παραχωρηθούν στην τράπεζα έναντι μεγάλου δανείου που υπάρχει σε τραπεζικό ίδρυμα και αφορά την ανέγερση του ναού Αγ. Πολύδωρα.

Τα σωματεία «Πρόοδος Καϊμακλίου» και «Ομόνοια Βορείου Πόλου», αλλά και η ομάδα πρωτοβουλίας κατοίκων, όπως και οι περίοικοι της περιοχής, διεκδικούν την αξιοποίηση του χώρου ως κλειστού πολυδύναμου κέντρου άθλησης της νεολαίας της κοινότητας, είτε για δημιουργία χώρου πρασίνου και όχι για οικόπεδα και αλλαγές εμπορευματοποίησης, οι οποίες θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.