Παρέμβαση Αν. Βύρα για το εργοστάσιο με την πυρίτιδαςΟ δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, παρενέβην στην υπόθεση που απασχολεί τους δημότες Αραδίππου και Λάρνακας όσο αφορά το εργοστάσιο παραγωγής φυσιγγίων στο οποίο αποθηκεύεται πυρίτιδα.

Ο δήμαρχος καταχώρησε αίτηση ενώπιον του Δικαστηρίου με σκοπό να εκδοθεί διάταγμα κατεδάφισης εργοστασίου παραγωγής φυσιγγίων που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Λάρνακας, αλλά γειτνιάζει και με σπίτια που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αραδίππου.

Πέραν της δικαστικής διαδικασίας, ο δήμαρχος Λάρνακας απέστειλε επιστολή στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου στην οποία τον προειδοποιεί πως αν δεν μετακινηθεί αμέσως η πυρίτιδα, είναι αδύνατον να εκδοθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και ότι «μετά λύπης μου θα αποταθούμε στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κατεδάφισης του υποστατικού».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως «το εργοστάσιο χρησιμοποιείται για αποθήκευση ποσοτήτων πυρίτιδας για τις οποίες, ωστόσο, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση ως σχετικά με την επικινδυνότητα ατυχήματος και καθόρισε κύκλους περιορισμού ανάπτυξης (κύκλοι SEVEZO)».

Το εργοστάσιο διαθέτει πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής, κάτι το οποίο επικαλείται και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, υποδεικνύοντας πως δεν είναι αυτός που έκτισε σε κατοικημένη περιοχή, αλλά βρέθηκε δίπλα από κατοικίες όταν επεκτάθηκε η οικιστική ζώνη προς το εργοστάσιο.

Η επέκταση των πολεοδομικών ζωνών και η προσέγγιση των οικιών στο εργοστάσιο ίσως έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώσουν οι φορολογούμενοι σημαντικές αποζημιώσεις στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου ώστε να μετακινήσει ολόκληρο εργοστάσιο.