Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου και για την περιοχή που αγόρασε σπίτι ο Jho Taek Low

Σιγα-σιγα συνδέονται οι παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου στα κοινά, πέραν της παρέμβασης που είχε προς τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για άμεση πολιτογράφηση του Jho Taek Low. Όπως είχε αποκαλύψει η Χαραυγή σε ρεπορτάζ της το 2016  υπήρχαν και άλλου ειδους επιπέδου παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου  στα κοινά του τόπου, μετά «θερμή παράκληση» του Δήμου Αγίας Νάπας στην περιοχή οπου φαίνεται να αγόρασε έπαυλη ο καταζητούμενος Jho Taek Low.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιοχή στην οποία αφαιρέθηκαν βράχοι, πετρώματα και βλάστηση, για να δημιουργηθεί λιμενοβραχίονας (τεχνητή, παράνομη αμμώδης παραλία), προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση οι αγοραστές των εννέα εξοχικών κατοικιών. Οι παρεμβάσεις εκβραχισμού έγιναν χωρίς καμία άδεια και χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητούσε από τον Ιούλιο του 2012 αποκατάσταση των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ωστόσο μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο ο Δήμος παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να παρέμβει για τις πιο πάνω παρεμβάσεις.

Στην επιστολή του κ. Καρούσου προς τον Κύπρου Χρυσόστομο, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας επικαλείται την έξοχη θέα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, σημειώνοντας ότι η Τοπική Αρχή θέλει να βελτιώσει την αισθητική της για προσέλκυση τουριστών και επενδυτών και καλούσε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο «με την επιρροή σας και τις απόψεις σας σε όλα τα αρμόδια εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα, ώστε να τύχουμε της νενομισμένης συναίνεσης και της εξασφάλισης των νενομισμένων αδειών»

Η ανταπόκριση του Μακαριότατου υπήρξε άμεση και συγκαταβατική. Σε επιστολή του προς τους διευθυντές των τμημάτων Πολεοδομίας & Οικήσεως, Δημοσίων Εργων και Περιβάλλοντος στις 9 Νοεμβρίου 2015, ο Αρχιεπίσκοπος ζητά τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου Αγίας Νάπας προς την υλοποίηση του έργου για μια σειρά από λόγους, τους οποίους παραθέτουμε:

  • – Στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη οργανωμένη παραλία
  • – Η προώθηση του έργου θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής
  • – Η παραλία θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και το ευρύτερο κοινό
  • – Η προωθούμενη ανάπτυξη θα είναι ήπια, αειφόρα και θα αποκαταστήσει τον περιβάλλοντα χώρο
  • – Ολα τα έξοδα αποκατάστασης θα αναληφθούν από το Δήμο Αγίας Νάπας.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή σχέση του Χρυσοστόμου Β’ με τις δέκα εντολές, αλλά το «ου ψευδομαρτυρήσεις» μάλλον του διαφεύγει. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι στην επιστολή του λέει ψέματα για να προωθήσει τα συμφέροντα της Αρχιεπισκοπής και ενός επιχειρηματία.

1. Ψέμα πρώτον: η περιοχή ονομάζεται «Αμμος του Καμπούρη», επειδή η οργανωμένη παραλία στην περιοχή φέρει αυτό το όνομα.

2. Ψέμα δεύτερον: οι κάτοικοι της περιοχής είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού και δεν πιστεύουμε ότι έχουν πρόβλημα πρόσβασης στην παραλία.

3. Ψέμα τρίτον: μια ανάπτυξη η οποία βασίστηκε στην καταστροφή του τοπικού περιβάλλοντος (εκβραχισμός, αποψίλωση βλάστησης και δημιουργία τεχνητού ορμίσκου) κάθε άλλο παρά αειφόρα μπορεί να θεωρηθεί.

Οσον αφορά το κόστος αποκατάστασης, πραγματικά απορούμε με ποιο σκεπτικό έρχεται η Αρχιεπισκοπή να προτείνει την ανάληψη των ζημιών που προκάλεσε ένας επιχειρηματίας από την Τοπική Αρχή.

Μαθαίνουμε πάντως ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας δεν αποδέχεται αυτή την εισήγηση του Μακαριότατου, πρότεινε ωστόσο να αναλάβει τη διαχείριση της παραλίας, τοποθετώντας και εκεί κρεβατάκια. Προς αυτή την κατεύθυνση επιστράτευσε τις υπηρεσίες αρχιτεκτόνων και μηχανικών για ανάλογη διαμόρφωση της παραλίας. Για ποια αποκατάσταση μιλά λοιπόν η Τοπική Αρχή;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy