Παρέμβαση Επ. Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρ. Δικαιωμάτων σε ακραίο ρατσιστικό λόγο

Παρέμβαση σχετικά με βίντεο που περιέχει ακραίο ρατσιστικό λόγο έκανε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή της, “έχει δημοσιοποιηθεί σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2023, βίντεο με ομοφοβικό παραλήρημα προσώπου, φερόμενου ως υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς το οποίο είναι αναρτημένο σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι αυτό αποτελεί γεγονός που ξεδιπλώνει “συναισθήματα αποτροπιασμού και έντονης καταδίκης του ακραίου αυτού ρατσιστικού λόγου, ο οποίος, εξευτελίζει και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά ρητορική, η οποία στα πλαίσια αντιγραφής και μιμητισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα πρόσωπα, μέσα απο μια διαδοχική αλληλουχία παρόμοιων συμπεριφορών στη δημιουργία μιας δυναμικής για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας”.

Σύμφωνα με την κ. Λοττίδου, το επίμαχο βίντεο επιβεβαιώνει ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα σε νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πράξη, μέλη κοινότητας, παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές και βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις.

“Η αποφασιστικότητα για την πάταξη τέτοιων συμπεριφορών, αξιόποινων και μη, εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αντικατοπτρίζει και την ποιότητας της κοινωνίας μας και για αυτό το λόγο καλώ το Υπουργείο Άμυνας, εφόσον όντως το εν λόγω πρόσωπο είναι στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, να διερευνήσει ενδελεχώς το περιστατικό, στη βάση του κινήτρου της προκατάληψης, και να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, ώστε να αποφεύγονται συμπεριφορές που στιγματίζουν πρόσωπα και αναπαράγουν ομοφοβικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, δυνάμενα να οδηγήσουν σε εγκλήματα μίσους”, καταλήγει η Επίτροπος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.