Παρέμβαση Γ.Γ ΑΚΕΛ στη συζήτηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Αδυνατεί να προσφέρει ευημερία η οικονιμική φιλοσοφία της κυβέρνησης»

Η προστασία και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «παραμένει για εμάς βασικός άξονας των πολιτικών μας τοποθετήσεων και προτάσεων, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν αυτό που χαρακτηριστικά έχει επικρατήσει να λέγεται, ότι δηλαδή είναι η ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας», τόνισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε εισαγωγική παρέμβαση του στη Συζήτηση για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ.

Αναφερόμενος σε ορισμένες από τις βασικές διαπιστώσεις του ΑΚΕΛ για το οικονομικό μοντέλο που επικρατεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Κυπριακή οικονομία με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά το 2013, και την σημερινή οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης, αδυνατεί να προσφέρει συνθήκες ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι « ότι το οικονομικό μοντέλο και η οικονομική διακυβέρνηση έχει προβληματικά χαρακτηριστικά».

Αυτούσια η ομιλία του κ. Κυπριανού:

Ευχαριστούμε πολύ για την σημερινή σας παρουσία μαζί μας.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε σημαντικό ανά διαστήματα να ανανεώνουμε τον διάλογο που για χρόνια διατηρούμε μαζί σας, ώστε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο του, καθώς και τους εξειδικευμένους κλάδους ξεχωριστά. Αλλά και για να γνωρίζεται εσείς τα όσα εμείς πράξαμε εντός και εκτός Βουλής και τα όσα άλλα προτείνουμε και σας αφορούν.

Γνωρίζεται και νομίζω το έχουμε αποδείξει έμπρακτά ότι το ενδιαφέρον μας για τον κλάδο σας δεν είναι όψιμο, πρόσκαιρο ή προέκυψε τώρα ενόψει εκλογών. Η προστασία και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει για εμάς βασικός άξονας των πολιτικών μας τοποθετήσεων και προτάσεων, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν αυτό που χαρακτηριστικά έχει επικρατήσει να λέγεται, ότι δηλαδή είναι η ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας.

Με την σημερινή μας συζήτηση, λοιπόν, προσδοκούμε να σας ακούσουμε, να καταγράψουμε και μέσα από την συζήτηση να βρούμε την κοινή συνισταμένη σε λύσεις που θα βγάλουν τις επιχειρήσεις σας από την δύσκολη θέση που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, των βαρών που κουβαλούν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 και για την μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Πριν προχωρήσουμε στην συζήτηση μας, όμως, θα ήθελα να θέσω ενώπιων σας επιγραμματικά ορισμένες από τις βασικές διαπιστώσεις μας ως ΑΚΕΛ για το οικονομικό μοντέλο που επικρατεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια∙ βάσει αυτών των διαπιστώσεων ως ΑΚΕΛ διατυπώνουμε θέσεις και προτάσεις στις οποίες συγκαταλέγουμε τον μεγάλο τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι η Κυπριακή οικονομία με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά το 2013, και την σημερινή οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης, αδυνατεί να προσφέρει συνθήκες ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας. Πως, λοιπόν, ένα οικονομικό μοντέλο του διέπεται από την φιλοσοφία της αρπαχτής, του εύκολου κέρδους για ορισμένους, να μας βοηθήσει άπαξ και διαπαντός να στήσουμε μια οικονομία σε γερά θεμέλια ώστε να μπορεί να αντέχει τους όποιους κλυδωνισμούς χωρίς κάθε φορά να φορτώνει το βάρος στους ώμους του λαού μας; Δεν μπορεί. Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης.

Και ερχόμαστε στο δεύτερο σημείο, την διαπίστωση δηλαδή ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 με τις τραγικότατες συνέπειες της σε κοινωνία και θεσμούς, δεν λειτούργησε ως ευκαιρία για να διορθωθούν τα προβλήματα που μας οδήγησαν σ’ αυτή, αλλά ούτε και για να αρθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Πολύ απλά, πάθαμε, αλλά δεν μάθαμε για ακόμα μια φορά.

Με τα πιο πάνω ως βασικές διαπιστώσεις καταλήγουμε ότι το οικονομικό μοντέλο και η οικονομική διακυβέρνηση έχει προβληματικά χαρακτηριστικά. Εμείς ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι με προτάσεις συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και εφικτές να μπούμε στην συζήτηση με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς, της κοινωνίας, τους θεσμούς και την πολιτική, για να εδραιώσουμε στον τόπο ένα αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμο και παραγωγικό προς το συμφέρον όλων που να δίνει προοπτική. Ο μοναδικός όρος που βάζουμε ως ΑΚΕΛ σ’ αυτή την συζήτηση είναι να στηριχτεί το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον.

Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να τεθούν ενδιάμεσα στάδια στην υλοποίηση του – βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοί στόχοι –  ώστε σε όλο το διάστημα που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει αποδοτικά μια βιώσιμη οικονομία, οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να στηριχτούν ουσιαστικά για να αντιπαρέλθουν τις όποιες δυσκολίες.

Το νέο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Θεσμικές αλλαγές σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί το αίσθημα ισονομίας, χρηστής διοίκησης και διαφάνειας στους πολίτες. Υπάρχουν πρακτικοί, συγκεκριμένοι τρόποι προς αυτή την κατεύθυνση, φτάνει να υπάρχει η πολιτική βούληση να εδραιωθούν.
  2.  Δημιουργία οικονομίας της γνώσης μέσω αυξήσεων σε επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. Ώστε η Κύπρος να μην είναι αρωγός συγκρίσει με άλλα κράτη.
  3. Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, των επιχειρήσεων και των μεταξύ τους συναλλαγών και επικοινωνιών, διότι η τεχνολογία αν χρησιμοποιηθεί αποδοτικά συμβάλει στην βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
  4. Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, ώστε να στηριχτούν οι αγρότες που εδώ και χρόνια μένουν στο περιθώριο του οικονομικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.
  5. Καταρτισμό νέας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής, ώστε να υπερπηδηθούν διαρθρωτικές αδυναμίες και να εκσυγχρονιστεί ο κυπριακός μεταποιητικός τομέας.
  6. Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε στην πράξη να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών με φορολόγηση του πλούτου, την υιοθέτηση κινήτρων για βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, αποφασιστικά να ληφθούν μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής και διαφθοράς, κάτι που εμείς τουλάχιστον δεν διακρίνουμε να υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση.
  7. Ενίσχυση της συνεργατικής οικονομίας και των δημόσιων οργανισμών όπου κρίνεται ωφέλιμο και αναγκαίο. Ως ΑΚΕΛ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και πως δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
  8.  Αποφασιστική έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κλιματικής κρίσης με δραστικό προσανατολισμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έχοντας, λοιπόν, υπόψη τον βασικό στόχο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη και του σχεδιασμού για εδραίωση της, ως ΑΚΕΛ άμεσα με το ξέσπασμα της πανδημίας καταθέσαμε στην Βουλή συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις και αποτελέσαμε τον βασικό πόλο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να εφαρμοστούν μέτρα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, προς αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, προτείναμε:

  1. Προστασία από εξώσεις με αναστολή εφαρμογής των προνοιών του «περί ενοικιοστασίου νόμου» ώστε να παρασχεθεί λογικό χρονικό διάστημα μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων για να καταφέρουν οι επηρεαζόμενοι ενοικιαστές να επανακτήσουν την οικονομική δυνατότητα τους για να ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Εμείς επιμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποσύρει την Αναφορά που έχει καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να εφαρμοστεί η αναστολή.
  2. Προστασία επιχειρήσεων από τις διαδικασίες εκποιήσεων με στοχευμένο τρόπο, ακριβώς για να  υπερασπιστούμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  3. Παραχώρηση εγγυήσεων σε εκείνους που έχουν την περισσότερη ανάγκη – κυρίως Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και όχι γνωστούς και φίλους, γι’ αυτό και προτείναμε αναδιανομή των αρχικών ποσών που περιλάμβανε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για κάθε κατηγορία με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η βασική μας θέση είναι ότι το Κράτος θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την απευθείας χρηματοδότηση των ΜμΕ και οι κρατικές εγγυήσεις να αποτελούσαν συμπληρωματικό εργαλείο.

  1. Με στοχευμένο τρόπο να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αναστολής των τραπεζικών δόσεων, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και όχι με τον τρόπο που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες.
  2. Επιδότηση του ενοικίου για όλες τις επηρεαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε με ένα σχήμα τριμελισμού του κόστους μεταξύ ενοικιαστή, κράτους και ιδιοκτήτη, να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και ενοικιαστές που αποδεδειγμένα επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  3. Ρύθμιση ώστε να καθοριστεί νέα περίοδος εντός της οποίας οφειλέτες ληξιπρόθεσμων εισφορών να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με μηνιαίες δόσεις για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον με τα πιο πάνω που αφορούν μέτρα για άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ως ΑΚΕΛ προτάσσουμε για θεσμοθέτηση στην Κυπριακή Δημοκρατία:

  1.  Δημιουργία Ταμείου και εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για χρηματοδότηση και επαναδραστηριοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων.

      Ειδικές ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, αφού οι επιπτώσεις της δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί στην ολότητα τους. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι ως πολιτεία πρέπει να δράσουμε άμεσα και προληπτικά προς αυτή την κατεύθυνση για να έχουμε σχεδιασμό.

  1.  Δημιουργία ενιαίου φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για ενίσχυση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
  2.  Τερματισμός εταιρικού τέλους για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
  3. Αποκατάσταση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη όταν  υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες και παράνομες χρεώσεις από τράπεζες που να αφορά νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Όλα αυτά μαζί με άλλα είναι που ως ΑΚΕΛ θέτουμε μεταξύ των πολιτικών μας προτεραιοτήτων ώστε να επιφέρουμε θεσμικές αλλαγές για να εδραιώσουμε μια βιώσιμη οικονομία που να αφορά όλους και να λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy