Οι εξελίξεις με τον κορονοϊό δημιούργησαν μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες αυτοτελώς εργαζομένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν οφειλές προς το ΤΚΑ, αφού με βάση παλαιότερη εγκύκλιο του τέως διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία δεν έχει ανακληθεί δεν μπορούν να πληρωθούν τρέχουσες οφειλές εάν δεν εξοφληθούν πρώτα όλες οι ληξιπρόθεσμες. Με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνεχώς νέες οφειλές στις οποίες μάλιστα επιβάλλεται πρόσθετο τέλος ύψους μέχρι και 27%.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, έστειλε επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ζητώντας την κατάργηση ή τροποποίηση της πιο πάνω εγκυκλίου, προειδοποιώντας ότι «ωθεί τους εργοδότες και τους αυτοεργοδοτούμενους να δημιουργούν συνεχώς νέες οφειλές στις οποίες τους επιβάλλεται πρόσθετο τέλος».

Στη επιστολή του ο Α. Κυπριανού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στόχος μας ήταν να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστεί όσο πιο ανώδυνα η κρίση, περιορίζοντας τις συνέπειες σε βάρος του λαού. Καταθέσαμε προτάσεις τόσο για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. Ειδικότερα, όσον αφορά το πακέτο στήριξης των εργαζομένων, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Βουλή, το ΑΚΕΛ συνέβαλε ουσιαστικά με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τους εργαζομένους -περιλαμβανομένων των αυτοτελώς εργαζομένων- όσο και για τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία του τόπου».

«Τα προβλήματα είναι πολλά και αυξάνονται ενόσω η κατάσταση συνεχίζεται. Ένα από τα προβλήματα αυτά, το οποίο αφορά πολλούς αυτοτελώς εργαζομένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και το οποίο θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπιστεί, έχει να κάνει με την απόφαση/εγκύκλιο του τέως διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη βάση της οποίας τρέχουσες οφειλές προς το ΤΚΑ δεν επιτρέπεται να εισπραχθούν εάν δεν εξοφληθούν πρώτα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η απόφαση αυτή αφορά όλους τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, οι οποίοι δεν είχαν ενταχθεί στο υφιστάμενο Σχέδιο Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών. Με άλλα λόγια, δημιουργείται ένα σύστημα το οποίο ωθεί τους εργοδότες και τους αυτοεργοδοτούμενους να δημιουργούν συνεχώς νέες οφειλές στις οποίες τους επιβάλλεται πρόσθετο τέλος ύψους μέχρι και 27%». Πρόκειται δηλαδή, για ένα «σύστημα δημιουργίας χρέους και είσπραξης τόκων», προστίθεται.

«Το αίτημά μας είναι η τροποποίηση/κατάργηση της ως άνω απόφασης/εγκυκλίου ώστε οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών, να δύνανται να καταβάλλουν ένα μέρος (ένα μήνα) της ληξιπρόθεσμης οφειλής και ταυτόχρονα ένα μέρος (ένα μήνα) της τρέχουσας οφειλής τους προς το ΤΚΑ. Ένα αίτημα το οποίο είχαμε θέσει κατ’ επανάληψη στους λειτουργούς του Υπουργείου σε συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτό. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα και αποφάσεις από μέρους του Υπουργείου σας, ώστε οι επαγγελματικές ομάδες να στηριχθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό», αναφέρει ο Α. Κυπριανού.