Παρέμβαση Καδή για ανατροπή απόφασης του ΣΑΛ – Σκοπός να δοθεί σκανδαλωδώς το έργο

Σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η απόφαση που αφορά τα αποχετευτικά έργα στην κοινότητα Λυμπιών, με τον Υπουργό Γεωργίας να στέλνει επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ζητώντας ανάκληση της απόφασης που πήρε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας ημ. 5 Ιουλίου 2021.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣκοπός να δοθεί σκανδαλωδώς το έργο (μελέτη, σχεδιασμός και επίβλεψη της κατασκευής αποχετευτικών δικτύων στην κοινότητα Λυμπιών) στους σύμβουλους μηχανικούς με τους οποίους το ΣΑΛ βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίων για απαιτήσεις αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΣΑΛ, η οποία λήφθηκε κατόπιν γνωμάτευσης από τον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου, κατόπιν έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού ανακλήθηκε η απόφαση ημ. 8 Μαρτίου 2010, έτσι ώστε να μην ανατεθεί επιπρόσθετο έργο στους σύμβουλους μηχανικούς Sogreah – Energoproje kt A.F Modinos & S.A Vrahim is Joint Venture στην περιοχή της κοινότητας Λυμπιών και ταυτόχρονα να υπάρξει άμεση προκήρυξη νέου ανοιχτού διαγωνισμού για πρόσληψη νέων σύμβουλων μηχανικών για να προχωρήσει το έργο με στόχο να ολοκληρωθεί.

Αντί αυτού, στάληκε η επιστολή Καδή, ο οποίος εκφράζει «έντονο προβληματισμό για την απόφαση του ΣΑΛ», ζητώντας ουσιαστικά την αναθεώρησή της. Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Καδής, χωρίς να ακούσει τη θέση του ΣΑΛ, τοποθετείται μέσα από την επιστολή του ότι η απόφαση για προκήρυξη προσφορών θα φέρει «μεγάλη καθυστέρηση, η οποία θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση».

Ο κ. Καδής ζητά όπως «επανεξεταστεί και αναθεωρηθεί η απόφαση του ΣΑΛ», προτρέποντας ουσιαστικά το Συμβούλιο Αποχετεύσεων να δώσει το έργο στους σύμβουλους μηχανικούς Sogreah – Energoproje kt A.F Modinos & S.A Vrahim is Joint Venture, παραγνωρίζοντας ότι το ΣΑΛ διέκοψε τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους συμβούλους διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ για θέματα κακοτεχνιών, ενώ το ΣΑΛ έχει πληρώσει €500.000 για σχέδια σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό έργο στις περιοχές του Δήμου Ιδαλίου και των κοινοτήτων Πέρα Χωρίου και Νήσου, χωρίς ποτέ να παραδοθούν στο ΣΑΛ!

Απόφαση από τον Ιούλιο για προκήρυξη νέου διαγωνισμού

Υπάρχει απόφαση από τον περασμένο Ιούλιο για προκήρυξη νέου δημόσιου διαγωνισμού, πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες και για άγνωστους λόγους δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.

Αντί προκήρυξης, τα μέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων προ εκπλήξεως παρέλαβαν πρόσφατα επιστολή από τον Υπουργό Γεωργίας, ημ. 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.