Παρέμβαση Παύλου Ιωάννου για επαναξιολόγηση συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανείου

Επιτυχής ήταν παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου Παύλου Ιωάννου για επαναξιολόγηση συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανείου μεταξύ δανειολήπτη και Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει επίσης την σημασία αξιοποίησης από πλευράς των δανειοληπτών των θεσμών και οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας και ιδιαίτερα του Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι το γραφείο του, σε στενή συνεργασία με τους ιθύνοντες της Τράπεζας Κύπρου, «υιοθέτησε στις 26 Απριλίου, 2021 εισήγησή μου για συμφωνία αναδιάρθρωσης μεταξύ ενδιαφερόμενου δανειολήπτη και της τράπεζας».

«Απώτερος σκοπός η ορθολογική αντιμετωπίζει των μεταξύ τους εκκρεμοτήτων», προσθέτει.

Η παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, διευκρινίζει, πραγματοποιήθηκε, ύστερα από σχετικό αίτημα το οποίο απέστειλε ο δανειολήπτης. Αν και η υποβολή του αιτήματος, έγινε χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για νόμιμη υποβολή παραπόνων, κρίθηκε, «χρήσιμη η παρέμβασή μας, για του λόγους που επεξηγούνται στη συνέχεια», προσθέτει.

Ο δανειολήπτης είχε αποστείλει στις 17 Μαρτίου ηλεκτρονικό μήνυμα επεξηγώντας ότι η συμφωνία που είχε με την τράπεζα προνοούσε την πώληση δύο κατοικιών από την κτηματική μας περιουσία για το ποσό των €315.000 και παραχώρηση στην τράπεζα όλης της υπόλοιπης κτηματικής περιουσίας των δανειοληπτών και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τη διαγραφή ενός ποσού.

«Προσπαθήσαμε να πωλήσουμε τα δύο ακίνητα και τα καταφέραμε με το ένα ενώ υπήρχε σίγουρη αγοράστρια για το δεύτερο με εγκεκριμένο δάνειο από την τράπεζα Κύπρου. Λόγω όμως της πανδημίας του κορωνοϊού η αγοράστρια έμεινε άνεργη και η τράπεζα δεν μπορούσε να της δώσει το δάνειο που είχε εγκριθεί. […] Η τράπεζα μας ενημέρωσε ότι η συμφωνία που είχαμε είχε ισχύ μέχρι τις 31/12/2020», ανέφερε ο δανειολήπτης στο ηλεκτρονικό του μήνυμα.

Στο μεταξύ, προσέθετε, «βρήκαμε νέο αγοραστή και είχαμε γραπτή συμφωνία μαζί του με ημερομηνία 31/12/2020 την οποία επισυνάψαμε στην τράπεζα με αίτημα να παραταθεί για λίγες βδομάδες η συμφωνία μας. […] Την ίδια μέρα με email επικοινωνήσαμε με την τράπεζα για προώθηση του αιτήματος επανέγκρισης της συμφωνίας. […] Μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειές μας να μάθουμε που βρίσκεται η υπόθεσή μας, δεν έχουμε λάβει απάντηση εάν η τράπεζα εξέτασε το αίτημα και που βρίσκεται η υπόθεσή μας».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εξηγεί ότι η παρέμβασή του οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι διατηρούσαν μικρή επιχείρηση, η οποία όμως φαίνεται να κατέρρευσε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από το 2012, ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη δυνατότητας ορθολογικής επίλυσης των εκκρεμοτήτων, αλλά και το γνήσιο ενδιαφέρον από πλευράς των δανειοληπτών για προώθηση της εν λόγω προοπτικής, μέσα από διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

«Παρατηρήθηκε, επίσης, ειλικρινή πρόθεση, εκ μέρους τους, για ανταλλαγή των ενυπόθηκων ακινήτων τους (εκτός από την κύρια κατοικία τους, η οποία δεν ήταν σε υποθήκη), προς αποφυγή της εκποίησης και απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας τους», αναφέρει.

Κατόρθωσαν, προσθέτει, «παρά τις δυσκολίες τους, να πωλήσουν το ένα από τα δύο ακίνητά τους. Παρά την καλπάζουσα πανδημία, ανευρέθη, με κάποια καθυστέρηση, αγοραστής για το δεύτερο ακίνητό τους και επιδίωκαν σχετική διευθέτηση με την τράπεζα. Δεν έλαβαν, ωστόσο, οποιαδήποτε ενημέρωση για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε προώθηση του αιτήματός τους για επανενεργοποίηση της προηγηθείσας συμφωνίας».

«Στις 26 Απριλίου το 2021, η Τράπεζα ενημέρωσε τηλεφωνικώς το Γραφείο μας ότι αποδέχεται τη σχετική πρότασή του Επιτρόπου, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Απριλίου, 2021, δηλώνοντας ότι “κατέληξαν σε συμφωνία με τον δανειολήπτη και υπεγράφη συμφωνία”». Ουσιαστικά, σημειώνει ο κ. Ιωάννου, η τράπεζα «επαναξιολόγησε το αίτημα του δανειολήπτη και προχώρησε στην εκ νέου έγκριση της μεταξύ τους συμφωνίας, όπως αυτή είχε υπογραφεί στις 20 Δεκεμβρίου, 2019, σύμφωνα, ακριβώς, με το σχετικό αίτημα που υποβάλαμε».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος στέκεται στην αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΚΤΚ, αναφέροντας ότι «συνιστά ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την εξωδικαστική διευθέτηση αναδιαρθρώσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, νοουμένου ότι τα δύο μέρη (τράπεζα και δανειολήπτης) προσέρχονται στη σχετική διαδικασία με καλή πίστη και αντικειμενικό σκοπό τη δίκαιη και λογική διευθέτηση της υφιστάμενης εκκρεμότητας μεταξύ τους».

«Αυτό ακριβώς συνέβη και στην υπό εξέταση περίπτωση», προσθέτει.

Το προφανέστατο αποτέλεσμα, είναι η αποφυγή των εκποιήσεων και η απομείωση του αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Επισημαίνω χαρακτηριστικά ότι ο Κώδικας αναφέρει σχετικά με τους σκοπούς του τα εξής:

Ενόψει των πιο πάνω, συνεχίζει, «είναι φανερό ότι οι δανειολήπτες μπορούν να προασπίζονται τα συμφέροντά τους με επαρκή αποτελεσματικότητα, αν αξιοποιούν τους θεσμούς και τις υφιστάμενες Οδηγίες της ΚΤΚ, ιδιαίτερα δε τον Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Νοουμένου, πάντα, αναφέρει, «ότι προσφεύγουν στη σχετική διαδικασία έγκαιρα και συνεργάζονται με καλή πίστη με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, βέβαια, οφείλει να εκδηλώνει και το ίδιο καλή πίστη και πραγματική διάθεση υποβοήθησης των δανειοληπτών να συνεργαστούν μαζί του αποτελεσματικά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy