Παρέμβαση Βουλής για τις αυξημένες χρεώσεις στις τράπεζες

Επιστολές σε ΥΠΟΙΚ, ΚΤ και Σύνδεσμο Τραπεζών για αναθεώρηση των αποφάσεωνΑναθεώρηση των αυξήσεων τις οποίες εξήγγειλαν οι τράπεζες σε σχέση με τις χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν στους πελάτες τους ζητά η Επιτροπή Οικονομικών με επιστολές της προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών.

Μάλιστα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών από το χώρο της αντιπολίτευσης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τις τράπεζες, ενώ παράλληλα θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της υποδεικνύοντας ότι η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος.

Η Επιτροπή Οικονομικών στην επιστολή της προς το Σύνδεσμο Τραπεζών υπενθυμίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα «σε δύσκολες για την επιβίωσή τους περιόδους στηρίχθηκαν ποικιλοτρόπως, τόσο από την εκτελεστική όσο και από τη νομοθετική εξουσία, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, καλούνται σήμερα «να επιδείξουν το “ανθρώπινο” πρόσωπο που η κοινωνία αναμένει από αυτά, αντί της αντίθετης κατεύθυνσης στην οποία ουσιαστικά κινούνται με βάση την υπό αναφορά απόφαση για αύξηση των χρεώσεων».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών συμφωνεί με το στόχο για στροφή των πελατών των τραπεζών προς ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Τονίζεται ωστόσο ότι η απόφαση για αύξηση των χρεώσεων «παραγνωρίζει τις κοινωνικές και άλλες προεκτάσεις και συνέπειες επί ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ήτοι συνταξιούχους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Επισημαίνεται εξάλλου ότι υπάρχουν πρόσωπα από ευάλωτες ομάδες τα οποία εκ των πραγμάτων αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική τεχνολογία. Η Επιτροπή εισηγείται προς τις τράπεζες όπως προχωρήσουν στην παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, αντί της αύξησης των χρεώσεών τους. Εκτιμάται μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μακροπρόθεσμα ο στόχος για στροφή των πελατών των τραπεζών προς τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. «Προς το σκοπό αυτό καλείσθε όπως αρμοδίως προβείτε σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς επανεξέταση του όλου θέματος και αναθεώρηση της ληφθείσας απόφασης το ταχύτερο, συνυπολογίζοντας την σύμφωνα με τα πιο πάνω εισήγηση και επί τούτου να ενημερώσετε γραπτώς την Επιτροπή», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Οι αυξήσεις τις οποίες εξήγγειλαν οι τράπεζες αφορούν κυρίως συναλλαγές στα ταμεία. Ο σχεδιασμός των τραπεζών προνοεί εφαρμογή των αυξημένων χρεώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός στα επιτελεία των τραπεζών λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς και των αντιδράσεων από οργανώσεις και κόμματα.

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, τον Σύνδεσμο Τραπεζων και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία ζητείται η απόσυρση των τελών στους λογαριασμούς πληρωμών που επέβαλαν οι τράπεζες, απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης.

Μιλώντας στον Άστρα, σημείωσε πως οι τράπεζες πρέπει να γίνουν γνώστες της οργής όλων των κομμάτων για τη στάση τους. Όπως ανέφερε στην Πρωινή έκδοση, οι τράπεζες έπρεπε να σεβαστούν ότι τα κόμματα και οι πελάτες τους, έσωσαν τις τράπεζες από την οικονομική κρίση και όχι να επιβάλουν νέο χαράτσι, όπως το χαρακτήρισε.

Ο κ. Βότσης είπε ότι είναι σωστή η τεχνολογική αναβάθμιση των τραπεζών που θα φέρει περαιτέρω κέρδη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του κόσμου. Ερωτηθείς αν η Βουλή μπορεί να παρέμβει ο κ. Βότσης είπε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αφού οι τράπεζες είναι ιδιωτικοί οργανισμού, αλλά μπορούν να πιέσουν μέσω των συχνών επαφών που έχει η Βουλή με τις τράπεζες. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει αν η Επιτροπή θα απειλήσει με απόσυρση νομοθεσιών που ψηφίστηκαν και ήταν υπέρ των τραπεζών.

Η κυβέρνηση σιωπά στην ασυδοσία των τραπεζών και εκτρέφει την αυθαιρεσία τους, τόνισε στον Άστρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα γνωστοποίησε ότι έγιναν καταγγελίες καταναλωτών στο Υπουργείο Εμπορίου το οποίο τις έστειλε στη Νομική Υπηρεσία αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Σημείωσε ότι όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των τραπεζών οι αποφάσεις είναι άμεσες.

Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι το δικαίωμα στις τράπεζες να αυθαιρετούν το έδωσε η κυβέρνηση με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Σε ότι αφορά το αν μπορεί η Βουλή να παρέμβει με νομοθεσία, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο. Υπενθύμισε ακόμη ότι με πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ αναλήφθηκε προσπάθεια να ρυθμιστεί η αυθαιρεσία των τραπεζών να επιβάλλουν αυξήσεις. Ο νόμος πέρασε με την αντίθεση του ΔΗΣΥ, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το νόμο στο ανώτατο και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις Αβέρωφ Νεοφύτου προς τις τράπεζες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο ΔΗΣΥ πάντοτε ψηφίζει υπέρ των τραπεζών και μετά κάνει ότι διαμαρτύρεται για τις αυθαιρεσίες των τραπεζών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου