Παρέμβαση ΥΠΕΡΓ για εργατικές διαφορές

Συντεταγμένα οι εργοδότες αποδομούν τις συλλογικές συμβάσεις

Αναλαμβάνει δράση η Υπουργός Εργασίας, προσπαθώντας να φέρει σε συνεννόηση εργοδότες και εργαζομένους, ώστε να επιτευχθούν συμφωνίες σε διάφορα εργασιακά ζητήματα. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν οξυνθεί τα πνεύματα σε μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες, αφού οι εργοδότες φαίνονται διατεθειμένοι να καταστρέψουν ακόμα και τη μίνιμουμ συνεννόηση που επικρατεί αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις.

Για αυτόν το λόγο οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταλλουργικών κατασκευών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων έχουν προειδοποιήσει με δυναμική λήψη μέτρων. Επίσης ζητούν από την υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή», είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών να καλέσει στο γραφείο της τις δύο πλευρές στην τουριστική βιομηχανία. Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους μεταλλουργούς και ηλεκτρολόγους, ανέφερε ότι θα ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα και θα πράξει αναλόγως. Στην τουριστική βιομηχανία, οι εργοδότες αποδίδουν διαφορετική ερμηνεία σε άρθρα της συλλογικής σύμβασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, αντί να βελτιώνονται τα ωφελήματα των εργαζομένων σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση, να γίνονται ακόμα χειρότερα. Για αυτόν το λόγο οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν ότι θα κατέλθουν σε απεργίες εκεί και όπου ο εργοδότης δεν ανταποκρίνεται στη συμφωνηθείσα συλλογική σύμβαση.

Σε άλλο επίπεδο αμφισβήτησης της μίνιμουμ συνεννόησης έφτασαν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι στον τομέα των μεταλλουργικών κατασκευών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι και σε αυτό τον τομέα έχουν προειδοποιήσει για τη λήψη μέτρων για τις 19 Φεβρουαρίου, αφού έχει ήδη κηρυχθεί αδιέξοδο.

Σε δηλώσεις του στον «Άστρα», ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ, Ανδρέας Θωμά, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή, τη στιγμή που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα εισοδήματά τους. Σημείωσε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια. Κατήγγειλε επίσης ότι οι εργοδότες καλύπτονται πίσω από την ΟΕΒ, η οποία ενθαρρύνει την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, αφού η στάση της ήταν αρνητική προσπαθώντας να αποδομήσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Ξεκαθάρισε ότι στους εργαζομένους δεν μένει καμία επιλογή από το να στηρίξουν τις συμβάσεις και να αγωνιστούν.

Γιάννης Κακαρής