Παρενέβη και σε άλλες περιπτώσεις για διαβατήρια ο Αρχιεπίσκοπος

Καταθέτει αύριο στην Ερευνητική Επιτροπή

Στην παραδοχή ότι παρενέβη και άλλες φορές προς τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση για έγκριση πολιτογράφησης αλλοδαπών, προέβη χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, λέγοντας ότι θα καταθέσει όσα έχει υπόψιν του στην αυριανή του παρουσία στην Ερευνητική Επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε μεταξύ άλλων ότι η εισφορά που λήφθηκε από τον Μαλαισιανό Τζο Λοου που πολιτογραφήθηκε για τη Θεολογική Σχολή δεν έχει δαπανηθεί και ευχαρίστως θα επιστραφεί στη χώρα του αν ζητηθεί.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Τζο Λόου είπε ότι ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, ο οποίος είχε πουλήσει την έπαυλη στον Λόου, η οποία είχε κτιστεί σε οικόπεδο της Αρχιεπισκοπής, του ζήτησε να στείλει ένα σημείωμα στον υπουργό για να προωθηθεί το θέμα εξασφάλισης διαβατηρίου. Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που έστειλε επιστολές σε υπουργούς, ούτε η τελευταία φορά.

Αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ούγγρου επιχειρηματία λέγοντας ότι είχαν κάνει και σχέδια και ότι όχι μόνο έστειλε επιστολή στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, αλλά έκανε και επισκέψεις στο γραφείο του, αλλά και στο προεδρικό μαζί με τον επιχειρηματία. Όμως, σημείωσε, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο υπουργός δεν εισάκουσαν τις εισηγήσεις του και ο Ούγγρος επιχειρηματίας έφυγε πικραμένος.

Εξήγησε επίσης ότι το ενδιαφέρον του «ήταν διότι το οικόπεδο που κτίστηκε η έπαυλη τού εν λόγω κύριου ανήκε στην Αρχιεπισκοπή και επειδή ο ντιβέλοπερ δεν είχε χρήματα να ξοφλήσει, υπέγραφα ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής εγώ ο ίδιος».

Για τον Μαλαισιανό Τζο Λόου ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι τον είδε μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε, προσθέτοντας πως αν τον δει σήμερα δεν θα τον αναγνωρίσει.

Όσον αφορά την εισφορά των 300 χιλιάδων ευρώ που δέχθηκε από τον Λόου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε η εισφορά του να γίνει προς τη Θεολογική Σχολή και όχι προς την Αρχιεπισκοπή. Σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται, προσθέτοντας ότι τα πρώτα χρόνια δέχτηκε εισφορές από πολλούς, αναφέροντας πως δεν πίστευε ότι ο Λόου θα δώσει αυτού του ύψους το ποσό, αλλά εκτιμούσε πως θα του έδιδε 10 – 15 χιλιάδες, όπως έδωσαν και άλλοι.

Όσον δε αφορά το ποσό που δέχθηκε, ανέφερε ότι ο Μαλαισιανός δεν τα έφερε σε σακούλα, αλλά «μας τα έδωσε ένα γραφείο που μπορεί να εξυπηρετούσε το γραφείο αυτό, το οποίο αυτή η εταιρεία είναι γραμμένη στη Δημοκρατία. Υπάρχει μέχρι σήμερα και δουλεύει». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι αύριο στην Επιτροπή θα δώσει τα σχετικά, όπως το πώς ονομάζεται, ποιος ήταν τότε ο διευθυντής και ότι είναι εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.