«Παρεξήγηση», λέει ο Πάφου, θέμα τάξης για την Εκκλησία εγείρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Οργή για την άρνηση ιερέα να μνημονεύσει χθες τον Κυριάκο Παπαλαζάρου

Θέμα τάξης προς την Εκκλησία εγείρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για τη μη μνημόνευση του Κυριάκου Παπαλαζάρου από τον ιερέα των Χολετριών. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατήγγειλε πως ο ιερέας «αρνήθηκε πεισματικά» να μνημονεύσει τον Κυριάκο Παπαλαζάρου, έναν ήρωα «που έπεσε θύμα της Εοκαβήτικης τρομοκρατίας στη Μητρόπολη Πάφου, όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την 1η Ιούλη του 1973». Τον δολοφόνησαν, είπε ο κ. Στεφάνου, για να εκδικηθούν τον Παπαλάζαρο, ο οποίος αντιστάθηκε στο εκκλησιαστικό πραξικόπημα.

«Μας οργίζει πραγματικά το γεγονός ότι ο ιερέας αρνήθηκε να τον μνημονεύσει», είπε και πρόσθεσε ότι «θέλω να καταγγείλω αυτό το γεγονός με πολλή οργή». Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα εδώ, αλλά θα απευθυνθεί ως ΓΓ του ΑΚΕΛ και στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β και στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και θα ζητήσει τους λόγους γιατί ο ιερέας της εκκλησίας Αγίου Παντελεήμονος των Χολετριών δεν μνημόνευσε τον Κυριάκο Παπαλαζάρου, ενώ μέχρι τώρα μνημονευόταν μαζί με τον αδερφό του Σωτήρη, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως είναι πολύ γνωστή η ιστορία της οικογένειας Παπαλαζάρου για τους ηρωικούς αγώνες αντίστασης στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β και την αντίσταση στο πραξικόπημα, αλλά και για το γεγονός ότι ο Σωτήρης Παπαλαζάρου, παρόλο που ήταν φοιτητής στη Σοβιετική Ένωση και είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο, έτρεξε να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι γι’ αυτό που λέω ότι μας οργίζει αυτή η στάση του ιερέα που πραγματικά δεν θα πρέπει να μείνει εδώ», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος απέδωσε τη μη μνημόνευση σε παρεξήγηση… Ο ίδιος απολογήθηκε προς την οικογένεια λέγοντας πως η θέση του ιερέα είναι ότι τελέστηκε το μνημόσυνο όσων φονεύθηκαν κατά το πραξικόπημα και από την παρανομία την περασμένη Κυριακή και θεώρησε ότι το χθεσινό αφορούσε τους πεσόντες της εισβολής. Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι η εισβολή ήταν απότοκο του πραξικοπήματος και τα δύο καταδικάζονται εξίσου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy