Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το «ουκρανικό σκάνδαλο» στις ΗΠΑ

Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το «ουκρανικό σκάνδαλο» στις ΗΠΑ, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι ήταν παρών όταν έγινε το τηλεφώνημα μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του, το οποίο οδήγησε στην έναρξη έρευνας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε βάρος του Αμερικανού Προέδρου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ξεκίνησε την έρευνα που απειλεί την προεδρία του Τραμπ μετά την καταγγελία ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος -που είναι μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ- ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ξεκινήσει έρευνες για τον πρώην αντιπρόεδρο και πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος είναι μέχρι τώρα το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι άσκησε πιέσεις σε έναν ευάλωτο σύμμαχο των ΗΠΑ ζητώντας του να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές για να βλάψει έναν πολιτικό αντίπαλό του, προς όφελος του Ρεπουμπλικανού Προέδρου.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα αυτό της 25ης Ιουλίου έγινε στο πλαίσιο της διαμόρφωσης πολιτικής για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της «εξάλειψης της ρωσικής απειλής», της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ενίσχυσης της οικονομίας. Ο Τραμπ υπέβαλε το αίτημά του στον Ζελένσκι λίγο αφότου είχε παγώσει η στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι συμφώνησε στην πρόταση του Τραμπ και λίγες εβδομάδες αργότερα τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να επηρεάσει την Ουκρανία.

Το ενδεχόμενο να ζήτησε ο Τραμπ τη βοήθεια της Ουκρανίας εναντίον του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές έχει δώσει ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να αναπαράγουν τη θεωρία ότι έχασαν τις εκλογές του 2016 λόγω της παρέμβασης της Ρωσίας. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία αυτή, ενώ την Τετάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει καμία απόδειξη περί άσκησης πίεσης εκ μέρους του Τραμπ στον Ζελένσκι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στο να ζητά ο Αμερικανός Πρόεδρος να ερευνηθεί μια πιθανή υπόθεση διαφθοράς. Όταν ο Πούτιν ρωτήθηκε αν η Ρωσία σκοπεύει να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2020, όπως έκανε το 2016 -σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών- απάντησε ειρωνικά: «Θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό: ναι! Θα το κάνουμε. Αλλά μην το πείτε σε κανέναν». Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιοποιηθούν οι συζητήσεις που έκανε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και ότι πάντα έχει υπόψιν του ότι όποτε μιλάει, τα λεγόμενά του μπορεί να δοθούν στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, δήλωσε ότι η Ουκρανία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο τείχος που διαχωρίζει την Ευρώπη από τη Ρωσία. «Είναι [η Ουκρανία] σαν ένας τοίχος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη», δήλωσε ο Τραμπ. Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία ήταν γνωστή για την «τεράστια διαφθορά» της και ενώ προσπάθησε να βοηθήσει το Κίεβο, δεν θέλει επίσης να προσφέρει κεφάλαια σε μια διεφθαρμένη χώρα. Ο Τραμπ εξήγησε ότι αποφάσισε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αφού τα ενδιαφερόμενα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ τον έπεισαν να σταματήσει να την παρακρατεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy