Ορίζοντας/ Παράθυρα

 Παρουσίαση δυο νέων μουσικών εκδόσεων του Φαίδρου Καβαλλάρη

Στις 14 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση των δυο νέων μουσικών εκδόσεων του Κύπριου συνθέτη Φαίδρου Καβαλλάρη στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό αντίστοιχα.

Πρόκειται για τα έργα:  Ανακύκλια για σολίστ και 22 μουσικούς και Το Εξώχρονο της Σαπφού ή η <παλίντονος αρμονία> του σύμπαντος

 

Η σύνθεση του ΑΝΑΚΥΚΛΙΑ ξεκίνησε το 1983 και το έργο ολοκληρώνεται και πρωτοπαρουσιάζεται τον Σεπτέβρη του 1994 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια, στο Κούριο και στη Σχολή Τυφλών, με σολίστ την Καμίλλα Χοϊτέγκα στο φλάουτο(α) και το Γαλλικό συγκρότημα σύγχρονης μουσικής “2e2m” υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Το έργο αναθεωρείται εκτενώς την Άνοιξη του 2010 (με τα σόλο μέρη το 2011) και σ᾽ αυτή την τελική του μορφή παρουσιάζεται πρώτη εκτέλεση στη συναυλία με έργα του συνθέτη «ΦΩΝΕΣ – από το νησί των 10000 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού» που έλαβε χώρα στο Κεντρικό Κονσερβατόριο Μουσικής της Κίνας, στο Πεκίνο τον Δεκέβρη του 2011.

Η όλη συνθεση του έργου, όπως εξηγείται και στο εισαγωγικό σημείωμα στον τόμο, έχει ως αρχή και βάση ορισμένες ιδέες της προσωκρατικής φιλοσοφίας, όπως και τη γενικότερη έννοια της αρχαιοελληνικής «αρμονίας», μαζί και με τη σχέση ατόμου με το σύνολο, του ανθρώπου με τον κόσμο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί και βίντεο από την πρεμιέρα στην Κίνα.

Το ΕΞΩΧΡΟΝΟ ΤΗ ΣΑΠΦΟΥΣ είναι εμπνευσμένο από την ποίηση της Σαπφούς (όπως και άλλα έργα του συνθέτη, η σύνθετη παράσταση «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΠΡΟΓΕΝΗΑ – μουσική πράξη σε ποίηση της Σαπφούς», και «…αν Αφροδίτα» για πιάνο), καθώς και από ένα διασωθέν απόσπασμα του Ηράκλειτου. Είναι ένα δίπτυχο έργο που γράφτηκε το 2014-15 για έναν ή δύο πιανίστες με σείστρον και/ή άλλους εκτελεστές και αποτελεί ένα απο τα πιο πρόσφατα έργα του συνθέτη (που γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν φέτος με την ευκαιρία και των 70 χρόνων του δημιουργού τους). Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα απαγγελθούν και τα σχετικά αποσπάσματα ποιημάτων της Σαπφούς τα οποία αποτέλεσαν και την απαρχή του έργου.

Στην  παρουσίαση των εκδόσεων συμμετέχουν η Εύα Σταύρου (φλάουτο), ο Δημήτρης Ρεγγίνος (κιθάρα) και άλλοι.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο  99553174

14 Ιανουαρίου 2020, 7:00 μμ

Αίθουσα Καστελλιώτισσα Λευκωσία

5 Φεβρουαρίου 2020, 7:00 μμ

Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης Λεμεσό στις 7:00 μμ

Πληροφορίες στο τηλέφωνο  99553174