Παράθυρα

Παρουσίαση των Installations του εργαστηρίου Emergence στην Κυπρο

H μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας, η Κουατριεννάλε Πράγας, ενώνει δυνάμεις με επτά θεατρικούς οργανισμούς από αντίστοιχες χώρες (Βρετανία, Ουκρανία, Πολωνία, Κύπρος, Νορβηγία, Λεττονία και Ταιβάν) κάτω από το πρόγραμμα «EMERGENCE. From shared experience to new creativity. Living Heritage/Reframing Memory».

Το πρόγραμμα διερευνά τη συλλογική πολιτιστική μνήμη μνημείων κληρονομιάς με στόχο, τη δημιουργική επικοινωνία με το σύγχρονο κοινό αλλά και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς δημιουργών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση έμπειρων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών με νέους αυριανούς δημιουργούς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου φιλοξένησε από τις 30 Μαρτίου μέχρι και τις 13 Απριλίου 2019, στην παλιά Λευκωσία το δεύτερο από τρία εργαστήρια με τη συμμετοχή φοιτητών από την Κύπρο, τη Λεττονία και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του οποίου αναζητήθηκαν προσεγγίσεις σχεδιασμού χώρου με έμπνευση ιστορίες της κάθε χώρας. Το πρώτο Εργαστήρι φιλοξενήθηκε στο νησί Χαόγια στα Νορβηγικά φιόρδ, και το τρίτο θα γίνει στη Λεττονία το 2020.

Η δημιουργική ομάδα των φοιτητών που φιλοξενήθηκε στην Κύπρο επικεντρώθηκε θεματικά σε τρία βασικά «αφηγήματα» σε σχέση με τα Τείχη της Λευκωσίας και Αμμοχώστου, τη διττή τους σημασία, και τη βίαιη αποκοπή του νήματος της ζωής και της ιστορίας των ζωών των οικογενειών αγνοουμένων και συνδημιούργησαν installations στο χώρο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, με θέμα τους Αγνοούμενους, τα Τείχη και την Πράσινη Γραμμή

Του εργαστηρίου στη Λευκωσία  ηγήθηκαν οι Γιάννης Τουμαζής, Σώσε Εσκιτζιάν και Μαρίνα Μαλένη που έχει, εκ μέρους του ΘΟΚ, το συντονισμό του Ευρωπαϊκού προγράμματος Emergence για την Κύπρο.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στην έκθεση Emergence στο πλαίσιο της Prague Quadrennial 2019 στην Πράγα, τον Ιούνιο.