Παρουσίαση του βιβλίου που ρίχνει φως στα πραγματικά αίτια διάσπασης του αθλητισμού

Το βιβλίο του Πάμπου Στυλιανού «1948, η Αλήθεια για τη Μεγάλη Ρήξη», ένα βιβλίο που ρίχνει φως στα πραγματικά αίτια διάσπασης του αθλητισμού, παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή (25/09) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια καταγραφής των γεγονότων, η οποία μέσα από ντοκουμέντα παρουσιάζει τις πραγματικές αιτίες εκδιωγμού αθλητών από τα σωματεία και τους γυμναστικούς συλλόγους, ενώ το κατεστημένο καλά κρατεί μέχρι και σήμερα. Καλύτερη παρουσίαση της δουλειάς αυτής δεν θα μπορούσε να κάνει άλλος από τον Πάμπο Στυλιανού. (διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη του κ. Στυλιανού στην Κυριακάτικη Χαραυγή).

Το βιβλίο αναλύει μία ταραχώδη περίοδο με πολιτικά, κοινωνικά και αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή στην Κύπρο.

Η καλαίσθητη έκδοση έκτασης 250 σελίδων έχει ως προεξάρχον θέμα τα συμβάντα του 1948 στο ποδόσφαιρο στον αθλητισμό αλλά καταγράφει και παρουσιάζει και όλα όσα δρομολόγησαν ή επηρέασαν την μεγάλη ρήξη στον χώρο του ποδοσφαίρου και της κοινωνίας.

Οι αναφορές του βιβλίου, οι πληροφορίες, οι μαρτυρίες, οι συνεντεύξεις, το πρωτότυπο υλικό μαρτυρούν τη συνέπεια και κοπιαστική δουλειά του συγγραφέα για στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση των θέσεων και των ευρημάτων του. Εκτενής βιβλιογραφία από όλο το φάσμα των απόψεων, επετειακές εκδόσεις, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής αξιοποιήθηκαν πλήρως για να δώσουν την πραγματική εικόνα των εξελίξεων.

Είναι η πρώτη εκτεταμένη εργασία που αναφέρεται αποκλειστικά στην διάσπαση του αθλητισμού στην Κύπρο και οφείλονται συγχαρητήρια τόσο στον συγγραφέα Πάμπο Στυλιανού όσο και στο Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας για αυτή τους την προσφορά στο αναγνωστικό κοινό της Κύπρου και ιδιαίτερα στους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους του τόπου μας. 

Ο Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην παρουσίαση βιβλίου του Πάμπου Στυλιανού «1948, η Αλήθεια για τη Μεγάλη Ρήξη»

Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ και μένα προσωπικά συγχαίρω θερμά τον Πάμπο Στυλιανού και το Ινστιτούτο Προμηθέας για την έκδοση του βιβλίου «1948, η Αλήθεια για τη μεγάλη ρήξη».

Το 1948 είναι χρονιά ματωμένη. Μάτωσαν εργάτες και μεταλλωρύχοι στις μεγάλες απεργίες. Μάτωσαν ΑΚΕΛιστές, συνδικαλιστές, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι στους μεγάλους αγώνες για το ψωμί, τη ζωή, την αξιοπρέπεια. Το 1948 κοιλοπόνεσε και μάτωσε η Ιστορία, μέσα στη μεγάλη ρήξη, στις ταξικές αναμετρήσεις που γέννησαν κατακτήσεις. Γέννησε νέα πορεία και στην αθλητική ζωή της Κύπρου.

Ο στόχος της άρχουσας τάξης εκείνη την περίοδο ήταν εμποτισμένος με το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα. Είχε συμπυκνωθεί στα γραφτά του Γρίβα λίγα χρόνια αργότερα.  «Δια τους κομμουνιστάς έπρεπε να είχε εφαρμοστεί η αρχή την οποία υπέδειξα ευθύς εξαρχής… δηλαδή να κτυπηθούν, να ταπεινωθούν, ώστε να μην δύνανται να προβληθούν επί του πολιτικού ούτε επί του αγωνιστικού πεδίου», έγραφε ο Γρίβας. Κάθε προσπάθεια να χτυπηθεί και να εξοντωθεί το Λαϊκό Κίνημα αυτό το στόχο είχε. Αυτή η προσπάθεια εξελισσόταν σε όλα τα επίπεδα. Και στον αθλητισμό. Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ιστορικής καταγραφής της περιόδου, με τρόπο τεκμηριωμένο και σαφή.

Στο ίδιο το βιβλίο θα αναφερθούν ο Α. Χρίστου και ο συγγραφέας. Εμένα να μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά στον αθλητισμό γενικότερα.

Στη μακρά πορεία του Λαϊκού κινήματος, ο αθλητισμός είχε πάντα περίοπτη θέση. Η παρέμβαση μας στα αθλητικά δρώμενα υπήρξε πολύμορφη και συνεχής. Υπήρξε ιστορική η συμβολή του ΑΚΕΛ στην ανάπτυξη της αθλητικής ζωής του τόπου, με την ίδρυση και δράση των αθλητικό-μορφωτικών συλλόγων. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή τη συμβολή και αυτό που επιδιώκουμε σήμερα δεν είναι απλώς να την αναφέρουμε ως κληρονομιά, αλλά να την ενισχύουμε και να την ανανεώνουμε ως παρακαταθήκη που άφησαν πρωτοπόροι ΑΚΕΛιστές.

Έχουμε τη δική μας αντίληψη για τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός για εμάς αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε λαού. Κάτω από σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να καλλιεργήσει τις δεξιότητες και τον χαρακτήρα του ατόμου.  Μπορεί να προσφέρει δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, συμβάλλοντας στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ο αθλητισμός δύναται να καλλιεργήσει συνειδήσεις εμποτισμένες με πανανθρώπινες αξίες˙ να αναπτύξει τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους.

Λέμε όλοι ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Δυστυχώς η καθημερινή αθλητική πρακτική στην Κύπρο και όχι μόνο, δεν εκπέμπει πάντοτε μηνύματα πολιτισμού και παιδείας.

Τα τελευταία χρόνια  μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, διολισθαίνει και η αθλητική ζωή του τόπου, με διάφορους τρόπους. Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των πρωταθλημάτων είναι συνεχής, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στους αθλητικούς χώρους αντιμετωπίζονται επιδερμικά, υπάρχει σιωπή για την απειλή του ντόπινγκ ενώ όλα παρουσιάζονται ωραιοποιημένα.  Κάθε λίγο καιρό παρουσιάζονται λύσεις ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίχως δυστυχώς  μέχρι σήμερα να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα σε κάποιους τομείς. Ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα δίχως να διαφαίνεται προοπτική ξεπεράσματος τους, λόγω έλλειψης της απαραίτητης βούλησης.

Εδώ και πάνω από 25 χρόνια έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά και επαγγελματισμό σε άλλα αθλήματα. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε ενιαία νομοθεσία που να το ρυθμίζει, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης για να μην αναφερθώ και σε άλλες Ηπείρους. Η υφιστάμενη νομοθεσία πέραν του ότι είναι ανεπαρκής, εφόσον δεν ρυθμίζει καθόλου τον επαγγελματικό αθλητισμό, είναι ξεπερασμένη σε αρκετούς τομείς. Βρίσκεται δε διάσπαρτη σε πολλές νομοθεσίες, τροποποιητικούς νόμους και κανονισμούς, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ακόμη και για τους νομομαθείς να ανακαλύψουν τι ισχύει. Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η αδυναμία να αντιμετωπισθούν χρόνια προβλήματα σε αρκετές των ομοσπονδιών αναφορικά με έλλειψη λογοδοσίας και χρηστής διοίκησης, έλλειψη διαφάνειας και κακής οικονομικής διαχείρισης.

Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε τη δική μας πρόταση για την Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία και τι πρέπει να περιλαμβάνει. Είναι πεποίθηση μας ότι χρειάζεται κάτι καινούργιο. Μια εξ’ υπαρχής και ολοκληρωμένη νομοθεσία. Αυτή να προνοεί διαχωρισμό επαγγελματικού με ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να υπάρχουν ξεκάθαρες πρόνοιες σε σχέση με το ασυμβίβαστο όσων εκλέγονται στα Δ.Σ. ομοσπονδιών, καθορισμός αριθμού θητειών όλων των αξιωματούχων και λογοδοσία όσων διαχειρίζονται δημόσια κονδύλια. Από την άλλη, ο αυξημένος έλεγχος, οικονομικός και άλλος, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να παραβιάζει την αρχή της πλήρους και αδιαπραγμάτευτης ανεξαρτησίας των αθλητικών οργανισμών όσον αφορά στο αθλητικό ιδεώδες και την οργάνωση τους.  Το δικαίωμα του κράτους να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον όμως είναι υπεράνω.

Αθλητισμός δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός.  Στις σύγχρονες κοινωνίες ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μέσο για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.  Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο ανάτασης για τον καθένα.  Γι’ αυτό ως ΑΚΕΛ έχουμε καθορίσει ως στρατηγικό μας στόχο τη δημιουργία αθλητικού συστήματος που θα έχει ως σκοπό την αύξηση του αριθμού των αθλούμενων, τη δημιουργία υγιούς κοινωνίας.

Η δική μας προσπάθεια είναι να μαθαίνουμε από την Ιστορία. Αν διδάσκει κάτι η Ιστορία του 1948 είναι ότι τα δεσμά μπορούν να σπάσουν, παρόλη την αντίδραση του κατεστημένου. Ότι οι ιδέες που πρέπει να διαπνέουν τον αθλητισμό μπορούν και πρέπει να νικήσουν τα παραταξιακά συμφέροντα, τη μισαλλοδοξία, το διχασμό. Με αυτή την έννοια είναι φάρος και για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε σήμερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy