• Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Παράθυρα/ Ορίζοντας

Αμερικανική Δραματουργία και Ελληνική Σκηνή

Το βιβλίο της Μαρίας Χαμάλη Αμερικανική Δραματουργία και Ελληνική Σκηνή (1931-1965) Eugene O’Neill. Tennessee Williams. Arthur Miller, Εκδόσεις Σοκόλη, 2021 παρουσιάζεται από τον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το μελέτημα διερευνά τη δημιουργία της αμερικανικής δραματουργίας μέσα από τους τρεις μείζονες εκπροσώπους της, τον Eugene O’Neill, τον Tennessee Williams και τον Arthur Miller, συσχετίζοντας τα έργα τους με την κατάρρευση των εθνικών μύθων και, κυρίως, αυτόν του american dream. Ταυτόχρονα, διερευνά την πορεία πρόσληψης των τριών δραματουργών στην Ελλάδα, αφού από το 1931 που πρωτοπαρουσιάζεται το έργο Πόθοι κάτω από τις λεύκες του O’Neill, μέχρι το 1965 που παρουσιάζεται το Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα και πάλι του O’Neill, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με τα σημαντικότερα έργα των τριών συγγραφέων, ενώ η πρόσληψή τους μεταβαίνει εκπληκτικά γρήγορα, από την πρώτη γνωριμία, στην καθιέρωση.

Η πρόσληψη των τριών δραματουργών εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζεται από τις εκάστοτε πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις της Ελλάδας από την Αμερική και τη γενικότερη εισβολή του αμερικανικού στοιχείου στην ελληνική καθημερινότητα, ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 1940 και του 1950.»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σάββας Πατσαλίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και ο Σάββας Κυριακίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ.  Παρουσιάση και συντονισμός η Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ.

Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού – Θέατρο Χώρα, Λευκωσία

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, 19:00

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.