Παράθυρα / Ορίζοντας

Έκδοση βιβλίου για τον μεγάλο Ρώσο τροβαδούρο Μπουλάτ Οκουντζάβα

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί στην Κύπρο και προσεχώς και στην Ελλάδα το βιβλίο του Γιάννη Κωστακόπουλου και της Συλβάνας Βανέζου για τον μεγάλο Ρώσο μουσικό, ποιητή, ερμηνευτή και συγγραφέα Μπουλάτ Οκουντζάβα με τίτλο «Ο Μπουλάτ Οκουντζάβα και οι Φρουροί της Αγάπης».


Πρόκειται για δίγλωσση έκδοση, στη ρωσική και ελληνική γλώσσα, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ρώσου τροβαδούρου που κατέγραψε με την ποίηση και τη μουσική του σημαντικές στιγμές του εικοστού αιώνα σηματοδοτώντας τα οράματα και τις διαψεύσεις μιας ολόκληρης εποχής.

1 13
Χάλκινο μνημείο του μπουλάτ οκουντζάβα στη μόσχα, του γλύπτη γκεόργκι φρανγκουλιάν, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 8 μαΐου 2002 στη διασταύρωση του αρμπάτ με τη γραμμή πλότκικοφ. Έκτοτε κάθε χρόνο στις 9 μαΐου φοιτητές επισκέπτονται το μνημείο και τιμούν τον ποιητή τραγουδώντας τα τραγούδια του.

Όπως γράφει ο ποιητής και φιλόλογος Γιώργος Μολέσκης χαιρετίζοντας την έκδοση, «πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει πολλά να πει τόσο στους ρωσόφωνους όσο και στους ελληνόφωνους αναγνώστες. Σε πολλούς θα θυμίσει μια ολόκληρη εποχή της σοβιετικής περιόδου, αυτήν των δεκαετιών του ’60, του ’70 και του ’80, θα ξυπνήσει μνήμες, συναισθήματα, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, την εικόνα του ποιητή με την κιθάρα του να τραγουδά τους μελωδικούς του στίχους. Στους Μοσχοβίτες θα θυμίσει και κάτι παραπάνω, την ατμόσφαιρα της πόλης, κυρίως της περιοχής του Αρμπάτ, με όλες τις ιστορίες των ανθρώπων που άφησαν εκεί το στίγμα της παρουσίας τους.

Σε όσους θα τον γνωρίσουν για πρώτη φορά θα αποκαλύψει πολλά από το κλίμα της περιόδου, θα ανοίξει ένα παράθυρο για να γνωρίσουν την εποχή, θα προσφέρει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με μια αληθινή ποίηση, με διαχρονική αξία, και να ανακαλύψουν έναν σπουδαίο ποιητή κι έναν υπέροχο τροβαδούρο».

2 10
Ο μπουλάτ οκουντζάβα στο σπίτι του στο περεντέλκινο.

Το βιβλίο παρουσιάζεται στο Δημαρχείο Λεμεσού στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στις 18:00 από τον Μενέλαο Αβραάμ ενώ ποιήματα του Οκουντζάβα απαγγέλει ο Πάμπης Αναγιωτὀς

317379754 10224717016406562 3435389082212046058 N

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.