Τον Αναθεωρημένο Σχεδιασμό Διευκολύνσεων Στρατευσίμων Αθλητών παρουσίασε σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στον ΚΟΑ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΑ, ο κ. Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας τον Σχεδιασμό είπε ότι το θέμα του στρατιωτικού αθλητισμού είναι στις προτεραιότητες του ΚΟΑ.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας στην ηγεσία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, θέσαμε στις άμεσες προτεραιότητες μας τον στρατιωτικό αθλητισμό. Οι στρατιώτες – αθλητές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του ευρύτερου Κυπριακού αθλητισμού. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σχεδιασμών και των στόχων του ΚΟΑ και των Ομοσπονδιών για επιτυχίες και διακρίσεις στα αθλήματα τους», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναθεώρηση του σχεδιασμού ο Πρόεδρος του ΚΟΑ είπε ότι ανέλαβαν, λοιπόν, την πρωτοβουλία για αναθεώρηση του σχεδιασμού διευκολύνσεων στρατευμένων αθλητών, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του και για περισσότερη αποδοτικότητα του.

«Σε συνεργασία με την υπηρεσία του Οργανισμού, η οποία επιλαμβάνεται του θέματος, προχωρήσαμε σε συντονισμένες επαφές με τον φίλο Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, καθώς και με το ΓΕΕΦ. Κατόπιν αλλεπάλληλων συζητήσεων μεταξύ ΥΠΑΜ – ΓΕΕΦ και ΚΟΑ καταλήξαμε στην υπογραφή του αναθεωρημένου πρωτοκόλλου συνεργασίας Υπουργείου Άμυνας και Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Το πρωτόκολλο υπογράφηκε σε τελετή στο Υπουργείο Άμυνας στις 10 Ιουλίου 2019», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, τα οποιαδήποτε κενά, δυσκολίες, αλλά και εμπόδια παρουσιάζονταν με τον προηγούμενο σχεδιασμό, υπερπηδήθηκαν με το νέο αναθεωρημένο σχεδιασμό, και τοποθετήθηκαν μέσα πρόνοιες, που επιτρέπουν πλέον στους στρατιώτες – αθλητές να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Τις κυριότερες πρόνοιες του σχεδιασμού παρουσίασε ο προϊστάμενος αγωνιστικού αθλητισμού Πάρις Αβρααμίδης.

Συγκεκριμένα, οι πρόνοιες αφορούν την αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων αθλητών, ο οποίος ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες για απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής τους δραστηριότητας, την τοποθέτηση των στρατεύσιμων αθλητών στις επαρχίες τους (έδρα των Σωματείων τους), την ένταξη εξυπηρετήσεων σε όλες τις κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων (ειδικά στο ποδόσφαιρο ένταξη εξυπηρετήσεων Γ΄ + επίλεκτης κατηγορίας).

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, ο μέγιστος αριθμός στρατευσίμων αθλητών που τύγχαναν διευκολύνσεις από το 2016 ήταν 182, ενώ με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας ο αριθμός αυξήθηκε στους 400 στρατεύσιμους αθλητές.

Σημειώθηκε ότι οι διευκολύνσεις πλέον παραχωρούνται αμέσως από την πρώτη μέρα κατάταξης τους στα ΚΕΝ σε όλες τις κατηγορίες, νοουμένου ότι έχει αρχίσει η προετοιμασία των ομάδων τους, ενώ η προετοιμασία κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης τους στα ΚΕΝ, για τους στρατεύσιμους των Σωματείων Α΄ Κατηγορίας Ποδοσφαίρου θα λογίζεται σαν αθλητική άδεια και δεν χρεώνεται σαν κανονική άδεια που υπηρετείται.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η αύξηση των διευκολύνσεων συνέβαλε στη δραστική μείωση της φυγοστρατίας, εφόσον παρέχονται πλέον όλες οι διευκολύνσεις ώστε οι αθλητές να μπορούν να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις των Σωματείων τους.

Σημειώνεται ότι με Υπουργική απόφαση η εξασφάλιση από αθλητές/ στρατιώτες αναστολής κατάταξης για ψυχολογικούς λόγους εξυπακούει τη μη ανανέωση του δελτίου υγείας.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν και στρατιώτες – αθλητές από όλα τα αθλήματα που είναι ενταγμένοι στο σχεδιασμό, στους οποίους δόθηκε ο λόγος και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδιασμού, αφού τους παρέχονται οι αναγκαίες διευκολύνσεις για να μπορούν να συμμετέχουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Οι αθλητές – στρατιώτες που παρέστησαν, ήταν οι ακόλουθοι:

ΚΟΕΑΣ: Παμπακάς Κυριάκος, Αντωνίου Ραφαήλ, Καζαμίας Ανδρέας
ΚΟΧ: Παπαλαμπριανού Ανδρέας
ΚΟΠΕ: Παπαδημητρίου Ορέστης
KOK: Ιωάννης Ροδοσθένους, Κωνσταντίνος Ορφανός
ΚΟΠ: Χατζηκωνσταντή Λευτέρης, Ράσπας Δημήτρης, Ζαντής Σωτήρης, Καψός Χάρης, Πάρις Πολυκάρπου
ΟΑΚ: Σάββα Στέφανος
ΕΟΤΚ: Πηλαβά Βίκτωρας, Κόκκινος Νικόλας
ΣΚΟΚ: Αλεξάνδρου Χριστόφορος, Χαραλάμπους Ανδρέας
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Σιεχάτε Ριάτ Σταύρος

Μεταξύ ήταν και οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην Παγκόσμια Στρατιωτική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα από 18 – 27 Οκτωβρίου 2019.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές: Κωνσταντίνο Χατζηττοουλή, Μάριο Δημητριάδη (κολύμβηση), Κωνσταντίνο Λοϊζίδη και Πέτρο Εγγλεζούδη (σκοποβολή), Νικόλα Κόκκινο, Βίκτωρα Πηλαβά (Ταε κβο ντο) και Ραφαήλ Αντωνίου, Κυριάκος Παμπακά (στίβο).