Παρουσιάστηκε διαμεσολαβητική πρόταση για τις εκποιήσεις

Α. Καυκαλιάς: Εις βάρος των δανειοληπτών η όλη διαδικασία

 

Η πέραν του ενός μηνός καθυστέρηση, την οποία προκάλεσε η όλη διαδικασία, είναι σε βάρος των δανειοληπτών, τόνισε μετά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, μετά τη διαμεσολαβητική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, για στόχευση της αναστολής των εκποιήσεων.

Κατά τη συζήτηση για την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με τον κ. Ιωάννου, ο οποίος, όπως ανέφερε ο βουλευτής των Οικολόγων, συμφωνεί με την αναθεώρηση του νομοθετήματος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδούρης, η πρόταση του κ. Ιωάννου αφορά την αναστολή εκποίησης κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000 βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, σε αντίθεση με τη δέσμευση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων για μη εκποίηση κύριας κατοικίας που αφορά τις ευάλωτες ομάδες.

Όσον αφορά την επαγγελματική στέγη, η πρόταση του κ. Ιωάννου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, αφορά εταιρείες ή αυτοτελώς εργαζομένους με κύκλο εργασιών μέχρι €350.000 (αντί €750.000) και με μέγιστη αξία της επαγγελματικής στέγης μέχρι €600.000. Εξήγησε ότι ο κύκλος εργασιών και η μέγιστη αξία δεν μπήκε αυθαίρετα, αλλά βάσει του νόμου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια, προτείνεται η στόχευσή τους στους αγρότες, εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

Ο κ. Παπαδούρης ζήτησε αν τεθεί αυτή η τροποποίηση ότι θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υπάρξει απάντηση για να γνωρίζει η Βουλή, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών, Αυγή Λαπαθιώτη, είπε πως πρέπει να κατατεθεί η πρόταση γραπτώς προκειμένου να εξεταστεί.

Όπως πρόσθεσε ο Ανδρέας Καυκαλιάς, το ΑΚΕΛ επιμένει στην αρχική του θέση. Αν υπάρξει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, το οποίο θα έλθει ενώπιόν μας, θα το αξιολογήσουμε και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια, σημείωσε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, βουλευτής της ΔΗΠΑ, είπε πως η πρόταση κινείται προς την κατεύθυνση των τροπολογιών που ήθελε να καταθέσει η ΔΗΠΑ και διερωτήθηκε αν η εκτελεστική εξουσία θα αποδεχόταν αυτές τις τροπολογίες.

 

 

Θα περιμένουν ΠτΔ και ΥΠΟΙΚ
Η πρόταση θα διατυπωθεί γραπτώς και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για εξέταση. Όπως αναφέρθηκε, αναλόγως της απάντησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΥΠΟΙΚ, ενδεχομένως να υπάρξει μερική αποδοχή της αναπομπής και να ακολουθήσει η προτεινόμενη τροποποίηση.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy