Παρουσιάστηκε το Ιστορικό Αρχείο της ΠΕΟ

«Ψηφιοποιημένες» δεκαετίες αγωνιστικής ιστορίας


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

 

Παρουσιάστηκε χθες Τρίτη το Ψηφιοποιημένο Ιστορικό Αρχείο της ΠΕΟ, ένα φιλόδοξο έργο που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας για την παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ, αφού στις 16 Νοεμβρίου 1941 ιδρύεται η ΠΣΕ ΠΕΟ.

Η ιστορία του Κυπριακού Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι μια ιστορία αγώνων που άρχισε πριν 80 χρόνια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με παράνομες συνεδρίες και απεργίες, διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις.

Παράλληλα, πρωταρχικός στόχος ήταν και είναι μέσα από τη διαδικασία της ψηφιοποίησης να περισωθεί η ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να προσφερθεί ελεύθερη αναζήτηση χωρίς περιορισμούς των αρχείων προς τους ερευνητές, φοιτητές και το ενδιαφερόμενο κοινό.

«Θεωρούμε ότι η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ και η χρησιμότητα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων, τόσο για την ΠΕΟ όσο και για την επιστημονική και ιστορική κοινότητα, είναι πολλαπλά. Η πρόσβαση στο αρχείο μας είναι πολύ απλή και εύχρηστη για τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να ανατρέξει στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της ιστορίας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα», ανέφερε η υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ, Μαρί – Κωνστάνς Κωνσταντίνου.

Από πλευράς του, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε ότι «το Ιστορικό Αρχείο της ΠΕΟ είναι μία μακρά ιστορία του τόπου και των αγώνων των ανθρώπων του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Πρόσθεσε επίσης πως αυτή η δουλειά -της ψηφιοποίησης του αρχείου- δίνει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, ερευνητές και μη, με σκοπό να μεταφερθεί η ιστορία και στις επόμενες γενιές.

Το Ιστορικό Αρχείο αποτελείται από γραπτά ιστορικής σημασίας από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα και προσφέρεται τόσο έντυπα όσο και διαδικτυακά. Διαδικτυακά είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεφτούν και ιδιαίτερα στους ερευνητές και τους φοιτητές, για τους οποίους θα αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύτιμη, αξιόπιστη και εύκολα προσβάσιμη πηγή αυθεντικής και πρωτογενούς πληροφόρησης για γεγονότα τα οποία αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

 

Πολύτιμο και εύκολα προσβάσιμο
Το Ιστορικό Αρχείο αποτελείται από γραπτά ιστορικής σημασίας από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα και προσφέρεται τόσο έντυπα όσο και διαδικτυακά. Διαδικτυακά είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεφτούν και ιδιαίτερα στους ερευνητές και τους φοιτητές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.