Παρουσιάστηκε το «ψηφιακό πράσινο πάσο»: Ποια τα χαρακτηριστικά του

Νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός “ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού” για τη διευκόλυνση της ασφάλειας και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενέκρινε το Κολλέγιο των Επιτρόπων, το οποίο παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και οι συναρμόδιοι Επίτροποι Μπρετόν (βιομηχανία) και Ρέιντερς (δικαιοσύνη).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι μια απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή ανάρρωσε από το COVID-19”. Αυτό εισάγεται για την αποφυγή διακρίσεων εις βάρους όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει κωδικό QR για να διασφαλίζεται η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού και να μπορεί να διαβαστεί από μηχανήματα στις πύλες εισόδου και θα είναι δίγλωσσα.

Η ίδια η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλιστεί ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί υγείας θα μπορούν να αρθούν για τους ταξιδιώτες που θα το διαθέτουν, αλλά “θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ίδια δεδομένα με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”. Αυτό αποτελεί την αρχή της μη διάκρισης που εισάγει η Κομισιόν στην πρόταση κανονισμού.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι ταξιδιώτες με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα πρέπει να έχουν  τα ίδια δικαιώματα με αυτά που τα κράτη μέλη αποδέχονται με την απόδειξη εμβολιασμού για την άρση ορισμένων περιορισμών στη δημόσια υγεία, όπως δοκιμές ή καραντίνα. Τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, τα πιστοποιητικά  που εκδίδονται μέσω του Digital Green Certificate. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται στα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν άλλα επιπλέον εμβόλια, με 2η απόφαση.

Αν τώρα ένα κράτος μέλος επιθυμεί να εισάγει νέα τεστ ή καραντίνα στους κατόχους των πιστοποιητικών τότε πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν και όλα τα άλλα μέλη και να εξηγήσει τους λόγους.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, καθώς και Ελβετία.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό πρέπει να εκδοθεί στην ΕΕ για τους πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το σύστημα Digital Green Certificate είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει το τέλος της διεθνούς έκτακτης ανάγκης για την υγεία του COVID-19.

Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / δοκιμή / ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό (QR). Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας.

H Αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια, Vra Jourová δήλωσε κατά την παρουσίαση ότι “το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ θα επωφεληθούν από ένα εναρμονισμένο ψηφιακό εργαλείο για δωρεάν υποστήριξη της κυκλοφορίας στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να προσφέρουμε ένα εύχρηστο, χωρίς διακρίσεις και ασφαλές εργαλείο που σέβεται πλήρως την προστασία δεδομένων”

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, τόνισε ότι “με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, παίρνουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με ελάχιστους περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για μετακίνηση και δεν θα κάνει καμία διάκριση με κανέναν τρόπο. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ δεν θα μας βοηθήσει μόνο σταδιακά να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επηρεάσουμε τα παγκόσμια πρότυπα και να τα καθοδηγήσουμε με το παράδειγμά μας με βάση τις ευρωπαϊκές μας αξίες, όπως η προστασία δεδομένων. ”

Μόνο με κοινή προσέγγιση θα επιστρέψουμε με ασφάλεια στην ελεύθερη διακίνηση, λέει η Στ. Κυριακίδου

«Μόνο μέσω μιας κοινής προσέγγισης μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην πλήρη ελεύθερη διακίνηση», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή την παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «σήμερα προτείνουμε μια συνολική, συνεκτική και βιώσιμη προσέγγιση για να φτάσουμε σταδιακά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας στην ΕΕ».

Η Επιτροπή, είπε, «ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο κοινό πακέτο μέτρων, μια κοινή προσέγγιση συντονισμού στην ΕΕ που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για μια ασφαλή και βιώσιμη επιστροφή στην κανονικότητα».

«Η κατάσταση με την πανδημία στην Ευρώπη εξακολουθεί να απαιτεί αποφασιστική δράση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι κύριας σημασίας», πρόσθεσε.

«Μόνο μέσω μιας κοινής προσέγγισης μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην πλήρη ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση διαφανή μέτρα και πλήρη αμοιβαία εμπιστοσύνη», επισήμανε η κ. Κυριακίδου.

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται σήμερα να εγκρίνει την πρόταση κανονισμού (προς έγκριση από τους συννομοθέτες) για το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”.

Την πρόταση θα παρουσιάσει η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν και οι συναρόδιοι επίτροποι Δικαιοσύνης Ρέιντερς και Βιομηχανίας Μπρετόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έγγραφο (σε ψηφιακή και σε φυσική μορφή) θα είναι “η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα”.

Όπως η Κομισιόν αναφέρει “εκτός των πιθανών χρήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στόχος του πιστοποιητικού είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών ενός κράτους μέλους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και εντός αυτών”.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι θα συνεργαστεί στενά με τις χώρες της ΕΕ “για να εντοπιστούν τεχνικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ταχέως”, “για να εξασφαλιστεί ότι η γνησιότητα των πιστοποιητικών θα μπορεί να ελέγχεται με ασφαλή τρόπο οπουδήποτε στην ΕΕ”, “για να καταστεί δυνατή η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ”.

Όπως σημειώνει, “τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων και τις απαιτήσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας”.

Η Κομισιόν εξηγεί ότι “για να είναι διαθέσιμα τα πιστοποιητικά έως το καλοκαίρι, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την προετοιμασία και τη σχετική υλοποίηση”.

Όπως ανακοίνωσε, η Κομισιόν “θα συμβάλει στην ανάπτυξη νομικής λύσης για ένα κοινό πλαίσιο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, διενέργειας τεστ και ανάρρωσης, ώστε να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ”.

Σημειώνει ακόμη ότι “τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν γρήγορα τεχνικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα μπορούν να εκδίδονται και να ελέγχονται με ασφαλή τρόπο οπουδήποτε στην ΕΕ”.

“Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα πρέπει να θεσπιστούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές διαλειτουργικότητας, οι οποίες καθορίζουν κοινά σύνολα δεδομένων και μοναδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς και τα κοινά σύνολα δεδομένων για τα αποτελέσματα των δοκιμών, επί των οποίων τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει”, σημειώνει.

Με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα υποβληθεί η νομική πρόταση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να διαβουλευθούν και να την εγκρίνουν με τον τρόπο και στη μορφή που θα συμφωνήσουν.

Ως το καλοκαίρι η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια ψηφιακή υποδομή που θα διευκόλυνε την ταυτοποιήση των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών. Ως τότε τα κράτη μέλη πρέπει να εισάγουν στα εθνικά τους συστήματα καταγραφής υγείας τις απαραίτητες αλλαγές.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εξασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ θα μπορούν να αναγνωριστούν και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς περιγράφει στο ΚΥΠΕ τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού

H Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα μια πρόταση κανονισμού (προτείνει κοινοτική νομοθεσία και δεν θα απευθύνει απλά μια σύσταση), προς έγκριση από τα κράτη μέλη (Συμβούλιο) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα “ψηφιακό πράσινο πάσο”, το οποίο θα έχει τη μορφή εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και θα καταγράφει αν κανείς είναι εμβολιασμένος με ένα από τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια, αν έχει αρνητικό PCR και αν έχει αναρρώσει από COVID19.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στο ΚΥΠΕ η εφαρμογή αυτή θα περιλαμβάνει και τις πληροφορίες της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) και εκτός από τα βασικά δεδομένα του ταξιδιώτη – πολίτη θα περιέχει και ένα κωδικό QR για ανάγνωση από μηχανήματα.

Η πρόταση της Κομισιόν, που θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, θα επιτρέπει στις Κυβερνήσεις να γνωρίζουν με ασφάλεια το αν αυτός που κατέχει το πιστοποιητικό έχει κάποιο από τα τρία χαρακτηριστικά, εξήγησε ο κ. Σχοινάς.

Όπως σημειώνει, το πως θα χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό, πχ για τη διευκόλυνση ταξιδίων, είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσουν τα κράτη μέλη, έστω και μονομερώς μετά τη έγκριση του γενικού κανονισμού για τη δημιουργία του, αλλά ο σκοπός της Κομισιόν είναι να αποδοθούν ταξιδιωτικές διευκολύνσεις πριν από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης της τουριστικής σεζόν και την 17η Μαίου, ημερομηνία έναρξης των πτήσεων εξωτερικού από το ΗΒ.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο, ο πολίτης θα “φορτώνει” στην εφαρμογή το test PCR, το PLF ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού με εμβόλιο που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ και το οποίο θα του έχει χορηγήσει ο ασφαλιστικός του φορέας, ή άλλη υπηρεσία υγείας και στη συνέχεια η εφαρμογή θα το αντιπαραβάλει με τις βάσεις δεδομένων που θα έχουν τα κράτη μέλη, ώστε να διαπιστωθεί αν τα έγγραφά του προέρχονται από πιστοποιημένο φορέα.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί αρχικά κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα πρέπει, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, να αλλάξουν και τη σύσταση του Συμβουλίου για ταξίδια από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, ώστε να περιλάβουν τις ίδιες τρεις προϋποθέσεις στις άδειες εισόδου.

Στα κράτη μέλη εναπόκειται τώρα να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα άλλα εμβόλια (τα μη αδειοδοτημένα από τον ΕΜΑ), το χρονικό διάστημα της ανοσίας μετά από ανάρρωση και τεστ που θα δέχονται.

Όπως εξηγεί ο Αντιπρόεδρος η πρόταση της Κομισιόν έρχεται για να προλάβει ad hoc λύσεις της βιομηχανίας και υπενθυμίζεται ότι “άλλο η πρόταση και άλλο η χρήση”.

Ο Αντιπρόεδρος αναφέρει ότι το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να προσδιορίσει τις συνέπειες των digital green passes, όμως όλα τα ΚΜ θα είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν, όλα τα ΚΜ θα πρέπει να διασφαλίζουν ίση μεταχείριση στα πιστοποιητικά που εκδίδουν τα άλλα ΚΜ.

Επίσης, αν τα ΚΜ επιβάλουν περιορισμούς σε κατόχους πάσων από άλλα ΚΜ, τότε θα πρέπει να στοιχειοθετούν την άρνηση τους στην Κομισιόν και το πάσο θα καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ όπου και αν έχουν εμβολιαστεί, όπου και αν έχουν κάνει τεστ, από όποιο νοσοκομείο και αν έχουν βγει έχοντας αναρρώσει.

Για τους πολίτες τρίτων χωρών προβλέπεται η αναγνώριση και των δικών τους πιστοποιητικών, αν παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα ευρωπαϊκά.

Η εφαρμογή θα είναι δίγλωσση με QR code και θα είναι σε ανοικτή γραμμή με ψηφιακή πύλη που όλα τα ΚΜ θα πρέπει να συνδεθούν.

Ο κ. Σχοινάς σημειώνει ακόμα ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν σε διαδικασία fast track έγκρισης,

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 25 Μαρτίου για το θέμα.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Σχοινά καταγράφεται μια θεαματική στροφή, καθώς στην αρχή κανείς δεν ήταν φίλος της ιδέας, μετά προσχώρησαν οι χώρες του “club med”, οι Σκανδιναβοί, και τέλος σταδιακά και η Γερμανία όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν.

Κατά της ιδέας τάσσονται Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και η Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση το έγγραφο δεν θα είναι διαβατήριο, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος, τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν αν στοιχειοθετεί διάκριση, εάν και που είναι αποδεκτή η χρήση του και θα τερματιστεί / καταργηθεί όταν τελειώσει η πανδημία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.