Με αφορμή …την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσει η πρεσβεία της Κύπρου στην Κούβα ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στην Κούβα, Στέλιος Γεωργιάδης, μιλάει στον Ορίζοντα:

O ρόλος του πολιτισμού O πολιτισμός πάντα έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο όσον αφορά τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς. Ειδικά εκεί που οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να φέρουν κοντά τους λαούς, οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούν και έχουν την ευθύνη να ανοίξουν λεωφόρους επικοινωνίας, ακόμα και μεταξύ χωρών οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, πόσω μάλλον όταν οι χώρες διαθέτουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους. Τότε η πολιτική της δημόσιας και πολιτιστικής διπλωματίας καθίσταται αναπόσπαστο εργαλείο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ λαών και κρατών. Στον τομέα αυτό ρόλο έχουν όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και οι ενεργοί πολίτες, ειδικά σήμερα που τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και το διαδίκτυο έχουν μετατρέψει τον πλανήτη μας σε ένα «παγκόσμιο χωριό».

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου έχει αντιληφθεί τις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει σε αυτό τον τομέα και πλέον δίνει μεγαλύτερη σημασία τόσο στην πολιτιστική, όσο και στη δημόσια διπλωματία, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο, λαμβάνοντας υπόψιν τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας, λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, της μακραίωνης ιστορίας της και των πλούσιων επιδράσεων που δέχτηκε από πολλούς πολιτισμούς.

1. Αναζητωντας την Αφροδιτη
Φωτογραφία από την παράσταση Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη

«Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη» Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώσαμε ως Πρεσβεία της Κύπρου στην Κούβα ήταν η συνεργασία μας με την ομάδα σύγχρονου χορού «Rosario Cardenas» για την παράσταση με θέμα «Αντικατοπτρίζοντας την Αφροδίτη», όπου μέσω του χορού διηγηθήκαμε ιστορίες της Κύπριας Θεάς Αφροδίτης και των αντίστοιχων αφρο-κουβανικών θεοτήτων, φέρνοντας πιο κοντά τις κουλτούρες των δύο χωρών. Δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται τόσο μακριά η μια από την άλλη, αλλά διαθέτουν τόσα πολλά κοινά μεταξύ τους.

Η παράσταση, η οποία είχε την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, του Υπ. Πολιτισμού της Κούβας και της εταιρείας κρουαζιέρων Celestyal Crystal ανέβηκε στα σημαντικότερα θέατρα της Κούβας και βραβεύτηκε ως η καλύτερη παράσταση του 2017, προσφέροντάς μας τεράστια προβολή στα κουβανικά ΜΜΕ. Αυτή ήταν επίσης μια σημαντική ευκαιρία για τη διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων σε πανεπιστήμια και πολιτιστικά κέντρα για την αρχαία θρησκεία της Αφροδίτης, για την οποία ακόμα και στον τόπο μας ελάχιστα γνωρίζουμε. Ευελπιστώ ότι την τρέχουσα χρονιά θα μπορέσουμε να την παρουσιάσουμε και στην Κύπρο, έτσι ώστε και οι Κύπριοι να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τις αφρο-κουβανικές θεότητες.

Εβδομάδα κυπριακού κινηματογράφου στην Αβάνα Τον Οκτώβριο του 2018 διοργανώσαμε για πρώτη φορά εβδομάδα κυπριακού κινηματογράφου στην Αβάνα, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών της Κύπρου. Οι εκδηλώσεις αυτές κατέγραψαν μεγάλη επιτυχία, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δημιουργήσουμε, παίρνοντας έμπνευση από τα αρχαία κυπριακά ειδώλια, μια πρωτότυπη αφίσα που τυπώθηκε σε μεταξοτυπία σε περιορισμένα αντίτυπα και ένα σύντομο τηλεοπτικό σποτ, με μουσική υπόκρουση του συγκροτήματος Monsieur Doumani, τα οποία αγκαλιάστηκαν με μεγάλη θέρμη τόσο από το κουβανικό όσο και το κυπριακό κοινό.

3.φεστιβαλ κινηματογραφου Κουβα
Άποψη από το χώρο που διεξαγόταν το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού Κινηματογράφου στην Αβάνα.

Συνεργασία με Δήμο Λάρνακας Επίσης, συνεργαζόμενοι με τον Δήμο Λάρνακας και τον ΚΟΤ ετοιμάζουμε ένα ντοκιμαντέρ για την Κύπρο, την Αφροδίτη και τον Άγιο Λάζαρο που θα προβληθεί σύντομα στα κουβανικά ΜΜΕ. Στο ίδιο πλαίσιο, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2018 εξαγγείλαμε διαγωνισμό για την παραγωγή καλλιτεχνικής αφίσας, με θέμα τη λατρεία του Αγίου Λάζαρου της Λάρνακας και του Αγίου Λαζάρου της Κούβας.

Η απονομή των βραβείων και η έκθεση των 30 φιναλίστ πραγματοποιήθηκε στην κεντρικότερη γκαλερί της Αβάνας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από αφρο-κουβανικό συγκρότημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφίσα που έλαβε το πρώτο βραβείο στον εν λόγω διαγωνισμό, μαζί με την αφίσα που φιλοτεχνήθηκε για την προβολή του 1ου Φεστιβάλ Κυπριακού Κινηματογράφου, βραβεύτηκαν πρόσφατα ως δύο από τις καλύτερες αφίσες του 2018, σε μια χώρα που διαθέτει τεράστια παράδοση στην παραγωγή καλλιτεχνικών/χειροποίητων αφισών.

Οι σχέσεις σήμερα ανάμεσα σε κουβανικό και κυπριακό λαό Η Κούβα είναι περισσότερο γνωστή στις παλαιότερες γενιές των Κουβανών λόγω των ιστορικών σχέσεων του πρώτου Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπίσκοπου Μακάριου και του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, λόγω κυρίως της έντονης δράσης τους στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Για το λόγο αυτό, η Πρεσβεία προσπαθεί να κτίσει στο στέρεο υπόβαθρο των μακροχρόνιων σχέσεων των δύο χωρών και να προβάλει την Κύπρο και στις νεότερες γενιές των Κουβανών, μέσω της αξιοποίησης τόσο του σύγχρονου όσο και του παραδοσιακού μας πολιτισμού.

Monsieur Doumani στο «Havana World Music» Στα τέλη Μαρτίου του 2019 το κυπριακό συγκρότημα Monsieur Doumani θα λάβει μέρος στο πολύ σημαντικό φεστιβάλ «Havana World Music», ως εκ τούτου η πρεσβεία θα προσπαθήσει να προβάλει περαιτέρω την Κύπρο μέσα από τη συγκεκριμένη συμμετοχή, ενώ μελετάται η διοργάνωση μίας ακόμη συναυλίας τους σε γειτονική πόλη.

Πέραν αυτού, τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται διαλέξεις σε σχολεία και πολιτιστικά κέντρα της Κούβας σε σχέση με άλλα θέματα που αφορούν την κυπριακή ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ γίνονται σκέψεις και για κάποιες πολιτιστικές ανταλλαγές όσον αφορά τις εκδηλώσεις των Καρναβαλιών των δύο χωρών.

4. φεστιβαλ κινηματογραφου Κουβα4
Ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στην Κούβα, Στέλιος Γεωργιάδης, στην έναρξη του Φεστιβάλ Κυπριακού Κινηματογράφου.