«Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Συγκινητικές στιγμές στην τελετή μνήμης για τον Τζορτζ Φλόιντ στη ΜινεάποληΜε τη συγκλονιστική φράση «πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας» τίμησαν στην Μινεάπολη τον Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε από αστυνομικό.

Η τελετή μνήμης έγινε στο North Central University παρουσία συγγενών, φίλων, του κυβερνήτη της Μινεσότα, Αφροαμερικανών celebrities (όπως ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ), αλλά και προσωπικοτήτων από την κοινότητα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες κόσμου γονάτισαν μπροστά από τη σορό του Τζορτζ Φλόιντ και κράτησαν σιγή για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, για το διάστημα δηλαδή που υπολογίζεται πως ο αστυνομικός είχε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ πριν ξεψυχήσει.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης, διάβασε ευλογία για να τιμήσει τον Φλόιντ, δίνοντας μία συμβολική ομιλία.

«Μπορούσαμε να κάνουμε ότι οποιοδήποτε μπορούσε να κάνει. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από το λαιμό μας. Αυτό που συνέβη στο Φλόιντ, συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής», είπε ο Σάρπτον.

«Είναι ώρα να σηκωθούμε και στο όνομα του Τζορτζ να πούμε “πάρτε το γόνατό σας από το λαιμό μας”!», είπε ο Σάρπτον.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ ξεκαθάρισε πως όσοι λένε πως πέθανε από κορονοϊό είναι ψεύτες αφού η «πανδημία του ρατσισμού ήταν αυτή που τον σκότωσε».

Ο μικρός αδερφός του θύματος, ο Ροντνεϊ Φλόιντ, είπε πως ο Τζορτζ του έμαθε «πως να συμπεριφέρεται σαν άνδρας γιατί γνώρισε τον κόσμο πριν από εμάς», ενώ ο άλλος αδερφός του, Φιλονίζ, είπε πως ο Τζορτζ «άγγιξε πολλές καρδιές και όλοι θέλουν δικαιοσύνη για τον αδερφό» του «και θα την πάρει».

Στην αρχή της τελετής μνήμης, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Μινεάπολις όπου έγινε η δέηση, ανέφερε πως δημιουργείται υποτροφία με το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και τόνισε πως «κάθε Πολιτεία θα πρέπει να κάνει το ίδιο».