Πάρτι εκποιήσεων από τράπεζες και ταμεία

Ο ΠτΔ έκανε αναπομπή τη νομοθεσία της Βουλής για προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων για πρώτη κατοικία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναπομπή τη νομοθεσία της Βουλής, η οποία αφορά την προσωρινή και στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων, κλείνοντας το μάτι στις τράπεζες και τα ταμεία που ήδη έστησαν πάρτι μαζικών εκποιήσεων.

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται στοιχεία, τα οποία μαρτυρούν ότι το πάρτι το οποίο έχει στηθεί είναι ξέφρενο, αλλά και ότι θα υπάρξει συνέχεια. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην επιστολή από τις 31/10/2022 που έληξε η προηγούμενη νομοθεσία της Βουλής μέχρι σήμερα, η ΚΕΔΙΠΕΣ πρόλαβε και ενεργοποίησε τη διαδικασία της εκποίησης για ακίνητα, τα οποία είναι υποθηκευμένα έναντι 3.172 δανείων με συνολικό υπόλοιπο 674 εκατ. ευρώ! Αναφέρεται μάλιστα ότι στην ίδια κατηγορία -δηλαδή των δανείων που ήταν προστατευμένα μέχρι τις 31/10/2022, αλλά πλέον δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε προστασίας- περιλαμβάνονται ακίνητα τα οποία συνδέονται με 19.361 δάνεια με συνολικό υπόλοιπο 3,2 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Τραπεζών, η οποία αφορά τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις, έχουν αναρτηθεί ήδη 427 πλειστηριασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν χιλιάδες ακίνητα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι σε 78 πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται κατοικίες και διαμερίσματα, ενώ σε άλλους 106 πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, πολλά από τα οποία αποτελούν κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί 218 πλειστηριασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν οικόπεδα και χωράφια που δηλώθηκαν ως κενά, καθώς επίσης 25 πλειστηριασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν καταστήματα, γραφεία και άλλα επαγγελματικά υποστατικά.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών έχει ήδη ορίσει συνεδρία τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει την αναπομπή του Προέδρου. Στη συνεδρία κλήθηκαν να παρευρεθούν ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης. Επίσης, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου η αναπομπή αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση. Σε περίπτωση που η αναπομπή δεν γίνει αποδεκτή, ο ΠτΔ θα έχει το δικαίωμα να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η ίδια νομοθεσία (με διαφορετικές ημερομηνίες) εξετάστηκε ξανά από το Ανώτατο Δικαστήριο και κρίθηκε ως συνταγματική.

 

Τρομάζουν οι αριθμοί

Από τις 31/10/2022 που έληξε η προηγούμενη νομοθεσία της Βουλής μέχρι σήμερα, η ΚΕΔΙΠΕΣ πρόλαβε και ενεργοποίησε τη διαδικασία της εκποίησης για ακίνητα, τα οποία είναι υποθηκευμένα έναντι 3.172 δανείων με συνολικό υπόλοιπο 674 εκατ. ευρώ! Με ανάλογο τρόπο φαίνεται ότι ενήργησαν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι (τράπεζες και ταμεία). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα για τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις έχουν αναρτηθεί ήδη 427 πλειστηριασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν χιλιάδες ακίνητα. Μάλιστα, σε 78 πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται κατοικίες και διαμερίσματα, ενώ σε άλλους 106 πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, πολλά από τα οποία αποτελούν κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά. Ακόμη, η λίστα περιλαμβάνει 25 πλειστηριασμούς με καταστήματα, γραφεία και άλλα επαγγελματικά υποστατικά.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy