Πάρτι μαζικών εκποιήσεων διά χειρός Αβέρωφ Νεοφύτου – Νίκου Χριστοδουλίδη

ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΔΗΠΑ ρίχνουν τους δανειολήπτες στα σαγόνια των τραπεζών και των ταμείων

 

Πάρτι μαζικών εκποιήσεων ξεκίνησαν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, μετά την απόφαση των κομμάτων που υποστηρίζουν τους υποψηφίους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη να οδηγήσουν σε αναβολή τη διαδικασία ψήφισης της πρότασης νόμου για στοχευμένη προστασία των δανειοληπτών με υποθήκη την κύρια κατοικία τους και τη μικρή επαγγελματική τους στέγη.

Η πρόταση συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και συμφωνήθηκε απ’ όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, η προώθησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Περιλήφθηκε μάλιστα στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς κρίθηκε ότι το θέμα είναι επείγον, επειδή η προηγούμενη νομοθεσία για στοχευμένη προστασία των δανειοληπτών με υποθήκη την κύρια κατοικία τους και τη μικρή επαγγελματική τους στέγη έληξε στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς και πάλι να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλαισίου προστασίας των υπό αναφορά δανειοληπτών. Παρά ταύτα, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας το ΔΗΚΟ υπέβαλε αίτημα για αναβολή της διαδικασίας για μια εβδομάδα, το οποίο υποστηρίχτηκε επίσης από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη (ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ) καθώς και τον ΔΗΣΥ, ο οποίος στηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Λουκαΐδη προειδοποίησε ότι η αναβολή θα δημιουργήσει προβλήματα σε χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς η προηγούμενη νομοθεσία έληξε στις 31 Οκτωβρίου. Παρουσίασε μάλιστα διαφημιστικά έντυπα της Altamira, η οποία διαχειρίζεται κυρίως δάνεια και ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού, για «φεστιβάλ ακινήτων» με την ονομασία «Red Friday» (που παραπέμπει στο γνωστό ξεπούλημα Black Friday), προειδοποιώντας ότι ετοιμάζεται πάρτι εκποιήσεων από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων. Επεσήμανε επίσης την ταύτιση των ηγεσιών των κομμάτων που υποστηρίζουν τους δύο υποψηφίους που προέρχονται από το χώρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, υποδεικνύοντας ότι αυτό λειτουργεί προς όφελος των τραπεζών και των ταμείων και σε βάρος των δανειοληπτών. Υπενθύμισε ακόμη ότι πριν μερικές μέρες η ίδια περίπου συμμαχία αποδέσμευσε το κονδύλι για τη δημιουργία του μουσείου Γρίβα. Επιπρόσθετα, ο Άντρος Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων (με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ) όσον αφορά την προώθηση της πρότασης νόμου για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι μεσολάβησε μέχρι τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Επισημαίνεται ότι τα κόμματα ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ είχαν υπογράψει την πρόταση νόμου (μαζί με το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους και το ΕΛΑΜ), ωστόσο την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω. Επισημαίνεται επίσης ότι το ΔΗΚΟ στο αίτημά του για αναβολή της ψηφοφορίας επικαλέστηκε κινδύνους για την οικονομία, υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται ότι η Altamira προανήγγειλε ότι στο ξεπούλημα του «Red Friday» θα βγάλει σε πλειστηριασμό χίλια ακίνητα, ενώ ανάλογες εκστρατείες ετοιμάζουν και άλλες τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.