Πάσχα στη δουλειά για τους επαγγελματίες υγείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από πέρσι για τα νοσηλευτήρια και το προσωπικό του ΟΚΥπΥ που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το βάρος διαχείρισης του COVID-19 

Το Πάσχα είναι συνήθως μέρες ξεκούρασης, ωστόσο για τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το δεύτερο συνεχόμενο που εργάζονται υπερωρίες

 

Του
Ειρηναίου Πίττα

Ο καίριος δείκτης για τις αποφάσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας είναι πλέον οι νοσηλευόμενοι ασθενείς COVID-19. Όπως είναι γνωστό, το βάρος για τη διαχείριση της πανδημίας ανέλαβε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τα δημόσια νοσηλευτήρια, των οποίων οι αντοχές έχουν συγκεκριμένα όρια. Για την περίθαλψη των νοσηλευομένων δεν απαιτούνται απλά κλίνες και εξοπλισμός, αλλά και ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα η πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσηλευτήρια και κατ’ επέκταση το προσωπικό είναι αυξημένη και ως αποτέλεσμα άλλη μια εορταστική περίοδο βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Πρόδρομος Αργυρίδης, μιλώντας στη «Χαραυγή», σημείωσε αρχικά ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από κάθε άλλη στιγμή της πανδημίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο φόβος της περαιτέρω αύξησης των νοσηλευομένων μετά τους αριθμούς κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο προσωπικό, συνέχισε, τονίζοντας ότι εν μέσω και αυτών των γιορτών αναγκάζεται να εργάζεται όλες τις ημέρες, με αρκετούς να εργάζονται και διπλοβάρδιες. Στερούνται το στοιχειώδες, όπως είπε, δικαίωμα να περάσουν έστω μια μέρα μαζί με τις οικογένειές τους αυτές τις μέρες. Τόνισε ότι αυτή την περίοδο ήρθε στην επιφάνεια, με τον πιο άσχημο τρόπο, η υποστελέχωση που ταλαιπωρεί τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει τον ένα χρόνο, με το προσωπικό να μην έχει ευκαιρία για ξεκούραση, ανέφερε, για να υπογραμμίσει πως πολλοί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κλάδου των Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, επεσήμανε πως η υποστελέχωση επιδεινώθηκε αυτή την περίοδο. Ευτυχώς, σημείωσε, λόγω της αποφασιστικότητας και των προσπαθειών των εργαζομένων η κατάσταση κρατήθηκε εντός ελέγχου. Δεν πρέπει, συνέχισε, να παραγνωρίζουμε τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την υπερπροσπάθεια του προσωπικού που καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία με συνεχείς ώρες δουλειάς, απουσία από το σπίτι και έλλειψη δυνατότητας για άδεια. Η κατάσταση προκαλεί και σωματική, αλλά και ψυχολογική κόπωση, υπογράμμισε. «Το Πάσχα είναι συνήθως μέρες ξεκούρασης, ωστόσο για τους επαγγελματίες υγείας είναι το δεύτερο Πάσχα που εργάζονται υπερωρίες». Ο πρόεδρος του κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ επεσήμανε πως ναι μεν λόγω της πανδημίας δεν είναι η ώρα για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά όταν παρέλθει η υγειονομική κρίση, τότε θα κληθούμε και πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα.

Απουσία του ιδιωτικού τομέα εντοπίζουν οι επαγγελματίες υγείας

Ο Πρόδρομος Αργυρίδης στάθηκε στην υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια να παρέχουν την απαιτούμενη φροντίδα και σε ασθενείς μη-COVID τους οποίους ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να περιθάλψει. Ερωτηθείς κατά πόσον η συνεισφορά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με την ανάληψη μη-COVID περιστατικών αποφόρτισε τα δημόσια νοσηλευτήρια, επεσήμανε πως βοήθησε μερικώς, ωστόσο πρόσθεσε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει δυνατότητες για ανάληψη οποιωνδήποτε περιστατικών.

Ο δρ Χριστοφίδης από την πλευρά του τόνισε ότι πλέον είμαστε στον 15ο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημοσίου τομέα. Επεσήμανε πως όλη αυτή την περίοδο υπήρξε ουσιαστική απουσία του ιδιωτικού τομέα. Κατέθεσε την εκτίμηση ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματική με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και σε επίπεδο COVID. «Όποιος πει ότι φτάσαμε ως εδώ χωρίς προβλήματα, σίγουρα δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των ζητημάτων», ανέφερε. Υπογράμμισε δε, ότι είναι πρόβλημα για τους γιατρούς η διακοπή παροχής υπηρεσιών που αφορούν την ειδικότητά τους και η μεταπήδηση από το ένα τμήμα στο άλλο για να βοηθήσουν στην πανδημία.

Πικρία νοσηλευτών για την αντιμετώπισή τους

Την πικρία του για την αντιμετώπιση και τη στήριξη που έλαβε το προσωπικό από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, εξέφρασε ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ. «Εξ ανάγκης βρεθήκαμε στην “πρώτη γραμμή”, δεν είχαμε ευκαιρία να αποποιηθούμε το ρόλο μας, και το προσωπικό νιώθει ότι δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη». Εξήγησε πως σε κάποιους τομείς μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να τονίσει πως το προσωπικό είναι απογοητευμένο από την αντιμετώπιση. Αναφέρθηκε επίσης, με εμφανή πικρία, σε κατηγορίες σε βάρος του προσωπικού, συνοδευόμενες πολλές φορές με μομφές ακόμα και για ηθική και επαγγελματική επάρκεια, επισημαίνοντας πως όσο και να θέλεις, όσο και να προσπαθείς, η σωματική και ψυχολογική κόπωση που βιώνει το προσωπικό τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο πιθανό να επηρεάσει και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κανενός εξαιτίας παραλείψεων, όμως δεν δίστασε να απολογηθεί σε εκείνους τους ασθενείς που πιθανό σε ελάχιστες περιπτώσεις να μην έλαβαν το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας.

Καταλήγοντας, ο κ. Αργυρίδης έκανε κάλεσμα στους πολίτες να είναι προσεκτικοί τις μέρες του Πάσχα. Όπως είπε, τα αριθμητικά δεδομένα δεν αλλάζουν, συνεπώς το 5% των κρουσμάτων αναμένεται να νοσηλευτούν και από αυτούς το 10% να βρεθούν στις ΜΕΘ. Ο δρ Χριστοφίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν και θα έχουμε τέτοιους αριθμούς που θα μας επιτρέψουν να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία.

 

Δωδεκάωρα στα Κέντρα Εμβολιασμού

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, επεσήμανε πως η επέκταση των ωραρίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, για να κερδηθεί το στοίχημα των εμβολιασμών, δεν είναι πανάκεια καθώς έχει προεκτάσεις στο προσωπικό. Όπως είπε, τους εμβολιασμούς πραγματοποιεί μεγάλη ομάδα που προέρχονται από νοσηλευτές ή επισκέπτριες/ες υγείας, με πολλούς να εργάζονται υπερωριακά. Ανέφερε ότι η ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί είχε ως αποτέλεσμα το Υπουργείο να «επιβάλει» εξουθενωτικό ωράριο στους εργαζομένους στα Κέντρα Εμβολιασμού, που πλέον βρίσκονται εκεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6:30 το βράδυ. Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, συνέχισε, όπως η υποστήριξη από γραφειακό προσωπικό, καθώς οι επαγγελματίες υγείας στους εμβολιασμούς αναλαμβάνουν και χρέη γραμματέα. Πρέπει, επεσήμανε, να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του προσωπικού για να μη χάσουμε και όσους έχουμε.

 

Επιτακτική ανάγκη η επέκταση της στήριξης από το κράτος

Η επανεκκίνηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων μετά την πανδημία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, εκτίμησε ο πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η λειτουργία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ, την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια θα προέρχονται από την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναλάμβανε «καθαρά» και «εύκολα» περιστατικά, καθιστά επιτακτική ανάγκη την επέκταση της πενταετούς στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων από το κράτος, σημείωσε. Ο δρ Χριστοφίδης ανέφερε ότι με το τέλος της πανδημίας θα έχουν περάσει 2,5 περίπου χρόνια από την έναρξη του ΓεΣΥ, εκτιμώντας ότι λόγω της πανδημίας θα βρεθούν τεράστιες ανισότητες στον ισολογισμό, συνεπώς το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει έγκαιρα για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων, «αν θέλει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τομέα, όπως ισχυρίζεται». Συμπλήρωσε δε, ότι ενώ τα νοσοκομεία είχαν μπει σε φάση αυτονόμησης, έμειναν στάσιμες κινήσεις ενίσχυσης, όπως η ενίσχυση σε εξοπλισμό και η εκπαίδευση του προσωπικού. Χρειάζεται, όπως είπε, αναθεώρηση σε στρατηγικό επίπεδο, ούτως ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορέσουν να προβάλουν το έργο τους. «Ακούσαμε ότι το κράτος θα τα στηρίξει, ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουν στις υποσχέσεις και η Πολιτεία θα αναλάβει την αρωγή των δημοσίων νοσηλευτηρίων και με στελέχωση και με οικονομική στήριξη», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.